Понеделник, 30 Nov 2020
    
Общество

След протестите в МВР: Министър и синдикалисти сядат на масата за преговори

  29.10.2020 15:11  
След протестите в МВР: Министър и синдикалисти сядат на масата за преговори

Протестите на служителите на МВР в страната явно дават резултат. В съобщение до медиите, най-големият синдикат в системата - СФСМВР информира, че са поканени на масаста са преговори с вътрешния министър. В понеделник протест се проведе и в Бургас, където повече от 300 служители на МВР изразиха недоволството си, че не са включени в списъка с 34 агенции и институции на първа линия, които получиха увеличение на заплатите.

Ето и целия текст от УС на СФСМВР:

"Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР информира, че Федерацията получи покана от министъра на вътрешните работи за среща, на която да се разискват исканията, свързани с увеличаване на заплатите на служителите в МВР. УС на СФСМВР ще участва в тази среща, още повече, че за това го задължават и разпоредбите на Закона за Министерството на вътрешните работи. Планираните за времето до срещата, насрочена за 2 ноември, предупредителни протестни действия няма да бъдат отменени.

В същото време буди безпокойство разпространеният в медиите факт, че проектът за държавен бюджет за 2021 г. вече е внесен в Народното събрание – очевидно без служителите в МВР да се приемат за „ персонал на системите на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в т.ч. за служители на първа линия“.

Във връзка с този факт УС на СФСМВР информира за свое решение от 27 октомври 2020 г., с което насрочва за 8 ноември 2020 г. от 13:30 часа в градинката до храм «Свети Седмочисленици» в София протестен митинг под надслов «На коя линия е МВР?».

УС на СФСМВР за пореден път заявява убеждението си, че съществува възможност чрез преговори да се стигне до приемливо за всички засегнати решение, както и готовността си да участва в такива преговори, независимо на какво ниво и в какъв формат. Длъжни сме обаче да заявим и решимостта на членовете на Федерацията да защитават правата и интересите си с всички позволени от закона средства".        


Анкета

Притеснява ли ви втората вълна от коронавирус?


Резултати

Мнения

Мнения
Доц. д-р Хюсеин Йеменджиев: Надявам се уредът ни за измерване на качеството на водата да се произвежда серийно
  29.11.2020 18:49      

Преподавателят във ВХТИ, заедно с колегата си проф. Валентин Ненов, са създатели на уникалното устройство