Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

УМБАЛ „Дева Мария“ мести COVID-19 отделението си във Военна болница

  29.10.2020 12:43  
УМБАЛ „Дева Мария“ мести COVID-19 отделението си във Военна болница

Създават единен регистър за свободните легла, увеличават броя им с 30

 

Георги РУСИНОВ

 

УМБАЛ „Дева Мария“ ще премести COVID-19 отделението си във Военна болница в Бургас. Това заяви собственикът на болницата Семир Абумелих пред медии. Причината – недостатъчно легла в сегашното отделение, което се намира в лечебното заведение във Ветрен. Затова Онкологичното отделение на УМБАЛ „Дева Мария“, което се намира във Военна болница ще се превърне в COVID-19 отделение, а самото Онко ще се измести във Ветрен. Това ще стане на 9 ноември.

„Ковид отделението е пълно, препълнено е дори и има нужда от допълнителни легла. Затова разкриваме 40 легла в сегашното Онкологично отделение във Военна болница и изнасяме екипа там. Това можем да направим и няма проблем. Сега в момента на практика се чака някой да излезе от ковид отделението, за да може веднага да влезе някой на негово място. Такъв натиск за едно заболяване не е имало досега“, обясни Абумелих.

Той обясни, че ако иначе се разшири ковид отделението на територията на болницата, то има потенциален риск за останалите пациенти. Абумелих добави, че в Онкологичното отделение базата е перфектна, като дори има възможност за евентуално разширяване. На място ще има и техника, за да се диагностицират пациентите още там.

„Няма да има разкарване на хората. Искаш снимка – на място, искаш лаборатория – на място“, уточни той.

В новото ковид отделение ще работят общо 23 сестри и 18 доктора. Ще се въртят на смени, като по думите на Абумелих бройката им ще се увеличава. Ще се избегне медиците да карат дежурства дълго време в отделението, за да се предпазват от заразяване.

„Ще се дават смени, ще имат и почивка, за да може да е по-леко за хората. На всеки един служител в „Дева Мария“ се прави месечен PCR тест, за да гарантираме тяхната безопасност. За мен в момента здравето на лекарите и медицинския персонал ми е номер 1 приоритет. Един лечител ако падне на легло, арсеналът срещу ковида намалява. Пациентите, които постъпват в „Дева Мария“ също се тестват. Вече изгубихме един от нашите хора, нямам намерение да губя други. Аз не искам да се случи това, което се случи в „Пирогов“ – 60 лекаря да се натръшкат наведнъж. В Бургас това означава край на здравната система“, поясни собственикът на болницата.

Триажният център, който все още не е заработил остава в УМБАЛ „Дева Мария“. Абумелих обясни, че не е заработил, защото още има много неясноти. Един от проблемите е липсата на свободни легла, друг е кой ще заплаща PCR тестовете на пациентите. Категоричен е обаче, че ще се стиковат нещата и буферният център ще заработи.

„Дал съм задание на IT специалистите за създаване на единна информационна система за броя на свободните легла. До 10 дена ще е готова. И ще я направим за цялата страна. Всяка една болница ще има по един човек, който ще обновява информацията за свободните легла“, посочи още той.

Пациентите в ковид отделението в момента са 12 и са от увредено до тежко състояние, отговори д-р Кацаров. Той също изтъкна нуждата от единна система за свободните легла, тъй като само за ден им се е наложило да връщат 4 линейки.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил