Петък, 29 Яну 2021
    
Общество

Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маска

  29.10.2020 11:34  
Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маска

Най-важното нещо е контролът на мерките и това че хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Всеки знае, че не е приятно да се носи на носа. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен - то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ.  Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш. Трябва да се спазват и четирите Д-та. Да не се предозира с витамин  D и да не се прекалява с имуностимулатори. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на здравното министерство.

"Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът", допълни той, акцентирайки и върху това, че в автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци.

По думите му, когато си с маска, караш по-леко, ставаш вирусоносител, но без да се разболяваш. "Това е много вероятно и много логично. Хората, които не носят маска трябва да се замислят ", родчелна отново лекарят.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове. "Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират", смята още той.

Има тестове, които струват 30 лева и се правят, за да се определи дали е грип. Те не са по аптеките, защото не са за домашна употреба, каза проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев обясни, че в момента се обсъжда дали антигенните тестове да се приемат за официални, както PCR-ите. "Вирусните инфекции трябва да се лекува от самото начало. Грипът не е грипче. Нямам плантация за лимони, но ще ви кажа - лимони със сода, за да не слиза надолу по гърлото заразата. Критерият, по който се изяснява, че не отделяш вирусът е - 24 часа да нямаш температура без да взимаш лекарства. На края на карантината вече не се прави PCR тест", каза още той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил