Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Два бургаски приза от Годишните награди за биоразнообразие

  23.10.2020 17:28  
Два бургаски приза от Годишните награди за биоразнообразие

Вълнуваща церемония с много усмивки и малко сълзи събра повече от 130 човека - представители на неправителствени организации, фирми, институции и медии на Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020. Те се проведоха на 22 октомври от 18 часа в зала „В парка“, гр. София. На официалната церемония, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameOn! Don’t let climate change end the game!”, бяха обявени победителите на журито и на публиката.

И ако наградите на публиката вече бяха ясни от вота на над 7000 души, участвали в публичното гласуване, то наградите на журито до последно бяха упорито пазени в тайна. Изненада остана и най-важната награда за цялостен принос, която организаторите обявяват едва по време на церемонията.

 

С нелеката задача да решат кой ще отнесе наградите на журито се заеха Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, директор на програма Радио София на БНР и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази, Лили Гелева - актриса и певица, със своя социална кампания “Писмо в бутилка” за замърсяването с пластмаса и личната отговорност, Красимира Величкова – изпълнителен директор на Българския дарителски форум и Димитър Димитров, предприемач, организатор на "Пирин Ултра".

 

А победителите в отделните категории са:

 

  1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата (най-многобройната и оспорвана категория с 23 номинации).

 

Наградата на журито с пълно единодушие беше присъдена за Спечелените съдебни дела за Национален парк „Пирин“ на WWF и Асоциацията на парковете в България. Кампанията бе отличена заради последователността и отстояването на законността в Национален парк "Пирин" и на хилядите граждани, които излизаха месеци наред в десетки български и чуждестранни градове, за да защитят природата, която обичат. Пред публиката, Нели Дончева от WWF България изказа своята благодарност за подкрепата на обществото и подчерта за дългосрочния ефект на спечеленото дело върху защитените територии и зони.

Награда на публиката получи Климатека – със способността си да представят сложната тема за промените в климата на достъпен и разбираем за широката общественост език. Инициативата спечели не само доверието на своите безбройни потребители, но и на гласуващите в категорията, като събра 727 гласа.

 

  1. Надпреварата в категория „Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени” също бе много оспорвана и затрудни жури и публика с качествени материали,  надхвърлящи 11-те изведени номинации.

 

Награда на журито бе присъдена на bTV заради многобройните номинации, получени за медията, които толкова впечатлиха журито, че те не излъчиха индивидуален фаворит, а присъдиха колективна награда на bTV за качеството на публикациите, свързани с опазване на природата в България и постоянството им през последната година да представят и анализират задълбочено нееднозначни проблеми, свързани с корупция и бездействие на отговорните лица. Призът бе връчен от Ива Дойчинова, която повдигна въпроса за свободата на медиите и изрази своите специални адмирации към независимите журналисти, работещи в ситуация на сложна икономическа и политическа криза. „Ние всички добре знаем, че е страшно, когато медиите мълчат. Още по-страшно е, когато продължават да осъществяват дейността си в изключително трудна и застрашаваща не само реномето, но и бъдещето на професията условия.“ – допълни тя.

Наградата на публиката отново грабна Биволъ с безапелационната преднина от 3341 гласа. Това беше и най-активната категория в публичното гласуване, което за пореден път показва, че Биволъ печелят доверието и признанието на хората, обичащи природата. „Тази награда на публиката ни е най-скъпа. Най-ценна и най-удовлетворяваща за всички усилия и жертви, които правим, защото това, че публиката оценява нашата работа е нещо, което е символично. Ако няма читатели, ако няма публика, няма и медия!“ – каза Асен Йорданов от Биволъ.

 

  1. Активист за природата – тази година номинациите бяха по-малко в сравнение с предишни издания на Наградите - само 11, но това не попречи активизмът през изминалата година да завладее хиляди, които организираха и се включиха в нестихващи протести, в масови доброволчески и дарителски акции, консервационни дейности и обучения.

 

Журито реши да даде заслужено признание на Кремена Ватева – майка на три деца, решена да запази за тях незастроено родното Черноморие, която сподели, че мотивацията за работата ѝ е нейните децата да имат правото и да се радват на чисти и незастроени плажове.

Със 199 гласа публиката отличи Христо, известен като  Ашламинатора - един човек, обучил напълно безплатно хиляди хора в изкуството на ашладисване, калемене, присаждане и облагородяване на дръвчетата. На сцената той призовава всеки да се опита да даде добрия пример и да помисли за връзката между природата и това, което ще оставим за бъдещите поколения.

 

  1. Политик с най-голямо внимание към българската природа – категорията, останала отново с най-малко номинации показва нагледно, че в България все още такива политици се броят на пръсти.  

Журито отличи Тома Белев -  човек с все още скромен опит като политик, но от години известен с борбата си за политики, свързани с демокрацията и опазването на околната среда. „Политиката е да променяш настоящето…И всички, които сте тук, които през цялата година работите, независимо за какво….вие променяте реалността и всеки един от нас е политик, защото променя реалността. Иначе политиката да я възприемаме само за онези в костюмите, които всъщност нищо не променят, не става…. „, сподели Тома Белев пред аудиторията.

 

Категоричният вот на публиката с 519 гласа отиде при Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевргад. През своя втори мандат той продължава да показва, че политиците могат да се грижат за природата. Не случайно той е сред кметовете на четирите общини (Ботевград, Севлиево, Кюстендил и Харманли), които първи се включиха в кампанията на WWF да запазят вековните гори в общините си от изсичане.

 

  1. Наградата за отговорни бизнеси по отношение на биоразнообразието и климата събра 10 разнообразни номинации, включващи и малки, и водещи фирми с изградени стратегии за корпоративна социална отговорност. Това показва, че у нас се увеличават представителите на бизнеса, които желаят успешно да съществуват в хармония с природата.

 

Тази година журито реши да отличи не просто фирма, а модел на бизнес поведение. Фирмата „Гайо Шоколад“ дарява 7 % от печалбата от всеки шоколад с морска сол на Българска фондация Биоразнообразие за опазване на Атанасовско езеро, от където се добива солта за продукта им. „Това е един успешен бизнес модел, който е изключително полезен и заслужава да бъде подкрепен, за да спечели повече последователи.“ – каза Димитър Димитров, който връчи наградата на журито в категорията и допълни, че моделът с мисъл за природата е единственият, който може да реши проблемите ни за в бъдеще.

 

В оспорвана битка до финала и с впечатляващия резултат от 2668 гласа, публиката определи за свой фаворит Зелена Странджа и тяхната инициатива Тур Странджа - многодневен маршрут, който „отвори“ планината за самостоятелни посетители без специализиран водач. Тур Странджа преминава през 17 населени места, непознати забележителности и съхранена природа по най-логичния и лесен за преодоляване начин. Победителите заявиха, че екосъобразните инициативи дават огромни възможности за развитие на устойчиви бизнес в цяла Югоизточна България като това е подходящ начин ценните територии да бъдат развивани и пазени.

 

Церемонията стана особено емоционална, когато Българска фондация Биоразнообразие обяви носителя на наградата за цялостен принос в българската природозащита - Боян Петров. „Това по някакъв начин е най-важната за нас награда, най-скъпата за сърцето ни и винаги я връчваме на човек, който особено много допринася с цялата си дейност за опазване на българската природа... и дори някак си със самото си съществуване... Не познавам друг човек, който е толкова многолик... сплав от учения, изследователя, спортиста, непримиримия борец за справедливите каузи, който остави истинска следа..“, сподели Румяна Иванова, изпълнителен директор на БФБ. Особено вълнуващо, емоционално и лично беше и изказването на Радослав Парушев за неговия личен герой Боян, пример и за малката му дъщеря, както и откъса от „Последното интервю на Боян Петров“ (част от филма на „Преди обед“ на бТВ).

 

Така с малко тъга и много радост от заслуженото признание за всички номинирани приключи официалната част на Наградите за биоразнообразие и климат 2020.

 

Купонът продължи още един час и половина в компанията на „Керана и космонавтите“, които вдъхновено споделиха, че това е „едно от най-смислените събития“, на които са присъствали. Те зарадваха своите почитатели с авторски и кавър парчета и изказаха своята съпричастност и към каузата за защита на природата и към всички онези, които продължават години наред неуморно да я защитават.

 

В деветото издание на Наградите за биоразнообразие и климат имаше още една изненада – традиционните хлопки бяха заменени от истинско символично дърво, което наградените да посадят и отгледат със същата любов, с която се грижат и за каузата на българската природа и намаляването на последиците от климатичните промени. Дърветата са местни видове и са дарение от градински център Тис – София. Освен него победителите получаваха и малка лопатка, за да не спират да „копаят“ неуморно и упорито в своята сфера. Те получиха и торба с материали на проект “GameOn! Don’t let climate change end the game”!,  а всички номинирани бяха удостоени с грамоти като признание за техните успехи през годината.

 

Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameOn! Don’t let climate change end the game”, финансиран по Програма DEAR на Европейската комисия и целящ младежкото въвличане в темата за климатичните промени и смекчаването на техните негативни ефекти върху биоразнообразието, природните ресурси, екосистемите и живота на хората в социален, икономически и културен аспект.

 

Подробно представяне на всички номинирани може да откриете тук, а повече информация за победителите тук.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил