Неделя, 29 Nov 2020
    
Общество

Защо лечебни заведения връщат пациенти с COVID-19?

  22.10.2020 18:02  
Защо лечебни заведения връщат пациенти с COVID-19?

 

„Фундаменталният въпрос за страната ни е защо при толкова много болници имаме толкова малко капацитет и възможности да се справяме с COVID-19 и да овладяваме пандемията. Болниците по закон са задължени да лекуват. Цинизъм е да смятаме, че заповедта на някого ще лекува друг. Здравните норми предвиждат колаборация. Проблем на мениджмънта на болницата и на здравната система е недостигът на медицински персонал”. Така здравният юрист д-р Мария Петрова коментира в студиото на „Здравей, България” случаите, при което болници отказват да приемат пациенти за лечение.

Петрова засегна и темата за направленията за PCR тест. Вчера РЗИ-Благоевград намали броя на отпусканите направления на 30. Малко по-късно обаче ръководството на здравната инспекция промени решението.

„Когато сме в извънредна епидемиологична ситуация и обстановка, всички мерки, които се вземат за ограничаването на заразата са за сметка на държавния бюджет. Решението на РЗИ-Благоевград е мотивирано финансово, а и защото тези тестове идват не са неизчерпаем ресурс”, обясни тя.