Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество Поморие

Как 10 ирландци, които не искат да плащат такси в България, вкараха частния си проблем в Европарламента

  16.10.2020 11:37  
Как 10 ирландци, които не искат да плащат такси в България, вкараха частния си проблем в Европарламента

Силвия ШАТЪРОВА

Едва десетина ирландци са онези, които не желаят да плащат такса поддръжка в огромния комплекс „Сънсет ризорт“ край Поморие, но  проблемът им стигна чак до Европарламента. Те  замесиха България в резолюцията, като по настояване на тяхната сънародничка Клеър Дейли и лява депутатка  в нея бе записано, че България има проблем с върховенството на закона.

Конфлитките им са отдавна, една част от собственици на имоти се е организирала в групата SRIOS, те не желаят да плащат ток, вода, общи  части. Таксата е регламентирана и е  15 евро на квадрат.

Един от наемателите от десет години не е плащал режийните си задължения и води съдебни дела. В същото време по думите на най-големия собственик Боян Бонев ирландският гражданин си живее в комплекса. Преди време съдът решава, че „Сънсет ризорт“ трябва да му възстанови енергоподаването, което и става, гражданинът обаче не желае да се издължава на Бонев.

Малцината ирландци го обвиняват, че той ги рекетира и печели от такса поддръжка. Ирландците  нямат собствени партиди за ток и вода, те се издължават на Бонев, а той на големите компании.

"За последните пет години съм платил над 2,5 млн. такса поддръжка, 1,300 000 лева плащаме за ток", казва Бонев.

Днес заради този гражданско- правен въпрос пристигна в Поморие Клеър Дейли, която заяви, че е дошла да защитава техните права и да ги изслуша. Срещата започна с 40 минути закъснение, заради нежеланието на Дейли  да говори пред медиите. След това тя отговори на част от въпросите на кмета на Поморие Иван Алексиев. Стана ясно, че няма апартамент в селището, но пък използва политическата трибуна на европарламента за разрешването на частен спор.

„Къде е Поморие и България в тази ситуация?. Защо намества града и държавата в гражданско-правен спор? Тя използва политически средства за да реши един спор. Използва позицията си на европедупат за разрешеването му“, заяви Алексиев.

„Сънсет ризорт  мениджмънт“ е фирмата, която е избрана да управлява комплекса. Той е от затворен тип и един от най-големите данъкоплатци в Поморие, който по данни от фирмата плащат близо половин милион към местната хазна от туристическа такса и местни данъци.

 

 

Боян Бонев-най-големият собственик, който ирландците обвиняват в рекет
Госпожа Райли в разговор с кмета Иван Алексиев, Тя е една от собственичките, която е подавала жалби, твърди че е писала до областния управител

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил