Понеделник, 23 Nov 2020
    
Бургас

Комшии се топят за незаконни постройки

  14.10.2020 18:12  
Комшии се топят за незаконни постройки

Бургазлия иска промени в Закона за устройство на територията

Ще бъдат ли премахнати огради и барбекюта, пита той

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлията Николай Топалов ще иска промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Той дойде в редакцията на „Черноморски фар“ и остави копие от отвореното писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента на Република България Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. Проблемите според мъжа от Сарафово произхождат най-вече от това, че в сегашния му вариант ЗУТ се ползва основно за разправии между комшии. Самият той е засегнат, като наскоро е бил задължен да  премахне незаконна постройка в двора си.

„В Бургас и околностите му назрява недоволство заради това, че започват масови проверки за установяване и събаряне на „незаконни обекти“ в частни имоти. ЗУТ е от 2001-а. По този закон кои са незаконните постройки? Всичко без необходимите документи, а именно: беседки, навеси, сайванти, летни кухни, камини, барбекюта, външни тоалетни и бани, масивни обори, краварници, пилчарници, входни антрета, масивни огради без документи, иззидани и изнесени тераси по блоковете, всички обекти, направени по мансардите и т.н. Това засяга абсолютно всички – къщи, вили, апартаменти, кооперации и други“, пише той.

От следващите думи на Топалов става ясно, че според него се работи само по доноси. Намеква и, че Законът се прилага с двоен стандарт, имало хора, на които няма да им съборят незаконен обект.

„В България голям процент от къщите и вилите имат масивни огради. Особено в планинските части. Колко от тях имат строителни разрешения и скици? Ще бъдат ли съборени? ЗУТ е мъртвороден закон, или поне част от него. До момента службите и общините по така нареченото „незаконно“ работят на принципа доносник-проверка-събаряне. Служители ми казаха, че нямали право да се самосезират, което е абсурдно. Така излиза, че само един „съвестен“ гражданин да реши и може да събори цял град. От безхаберие на служителите е пълно с „незаконни“ постройки. След като 30 години не са вземали отношение по задължение и продължават да не взимат, трябва ли да има такава служба?“, допълва бургазлията.

В следващите редове Топалов пита властимащите ще разпоредят ли проверки и ще бъдат ли съборени милионите „незаконни“ постройки в личните имоти на българите в цялата страна.

„Ако нещо е мъртвородено, то се погребва. ЗУТ от създаването си е такъв. Щом никой не го е спазвал, а и не е контролирано прилагането му, значи има нужда от промяна. Най-вече в частта за „незаконните постройки“ в личните имоти. Може ли господа депутати да кажете, че никой от вас или роднините му нямат нещо „незаконно“ в имотите си. Едва ли“, казва още бургазлията, който се определя в началото на писмото като „един обезверен, ядосан, бесен български гражданин“.