Сряда, 27 Яну 2021
    
Любопитно Спорт

Йордан Йовчев с тренировъчна програма за шофьори на камиони

  14.10.2020 13:39  
Йордан Йовчев с тренировъчна програма за шофьори на камиони

Тренировъчна програма специално за шофьорите на камиони и техния начин на живот, разработи четирикратният олимпийски медалист и световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев. Тя включва поредица от видео тренировки с лесни упражнения, които могат да бъдат изпълнявани, както в кабината, така и навън. Те са съобразени с начина на работа и живот на пътя и дават свобода шофьорът сам да избере нивото на трудност и продължителността според собствените си възможности. Освен това не е необходима специална екипировка, а се ползват собственото тегло, елементи от камиона и подръчни средства като обикновени туби за вода.

“Приех предизвикателството да създам тази програма, защото изпитвам огромно уважение към работата на тези хора и наистина исках да им помогна с нещо. Също като в спорта, тук се изискват дисциплина, устойчивост и фокус, както и саможертвата често да бъдеш далеч от дома и близките”, споделя Йордан Йовчев. “Исках да покажем на шофьорите, че и 10 минути са от значение, а с малко желание всеки един от тях може да бъде по-активен и по-здрав. Защото те го заслужават”.

Специално внимание в програмата е отделено на загрявката. От една страна тя е изключително важна като подготовка за всяка тренировка. От друга, шофьорите могат да я ползват за раздвижване и подобряване на кръвообращението по време на кратките си почивки, за разсънване и тонизиране, когато почувстват умора на пътя или като превенция за травми при извършване на физическа работа, свързана с товарене и разтоварване.

Тренировъчната програма е част от информационната кампания TranSport на водещата българска транспортно-логистична компания, чиято цел е да помогне на професионалните шофьори да се грижат за здравето си. Освен предложения за спорт, тя ще дава и съвети на експерти за правилна стойка зад волана и идеи за балансирано хранене.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил