Четвъртък, 26 Nov 2020
    
Спорт

Георги Маринчев: Подкрепям идеята Нефтохимик и Черноморец да се обединят

  11.10.2020 18:56  
Георги Маринчев: Подкрепям идеята Нефтохимик и Черноморец да се обединят

Михаил КОЛЕВ

 

През последните седмици отново се заговори за обединение между двата бургаски футболни клуба – „Нефтохимик”и  „Черноморец”. Подобно предложение беше лансирано и през 2006 (тогава дори гласувано и прието в Общински съвет) и 2013 година, но в последствие идеята претърпя неуспех. Сега темата отново се прокрадва в морския град, а „Черноморски фар” реши да потърси мнението на хора в спортните и футболните среди относно това одобряват ли сливането на „шейховете” и „акулите”.

В подкрепа за обединението между „Черноморец“ и „Нефтохимик“ се изказа общинският съветник и зам.-председател на Спортната комисия към Община Бургас Георги Маринчев. Той аргументира позицията си с моментното състояние на двата тима.

„Не е редно Бургас да има футболни отбори в такова положение. Ако не се вземат мерки накрая ще се стигне дотам градското дерби да се играе в „Б“ окръжна група. Наясно съм, че ръководствата и феновете на двата клуба не подкрепят подобна кауза, тъй като са в някаква война. За мен по-отговорно ще е да се създаде един отбор“, коментира Маринчев.

Той изрично подчертава, че тази позиция е лично негова и досега на заседанията в Комисията по спорт темата не е била повдигана.

В момента от Комисията са се фокусирали преди всичко в разрешаването на проблема относно собствеността на стадиона и базата на „Черноморец“, добави общинският съветник. Сформирана е група от членове на Спортната комисия, сред които е и Маринчев, които да преговарят с кредиторите на фирмата-собственик на базата. Той добави, че е оптимист за развръзката на този казус, въпреки че това е „сложна материя“. По негови думи сега преговорите между двете страни вървят много по-гладко, в сравнение с преди 5 години, заради което през това време бяха натрупани и 9 милиона лихви.

„Няма друга такава база в България. Полагаме всички усилия да си я върнем, но за съжаление доста хора, включително и наши колеги общински съветници, ни пречат. Ние се опитваме да постигнем положителна развръзка по този наболял проблем. Това е последният ни шанс. Ако този въпрос се реши в полза на Общината – тогава вече темата за обединението между „Черноморец“ и „Нефтохимик“ ще е актуална“.

Георги Маринчев коментира и друг сериозен проблем в бургаския футбол – бъдещето на „Нефтохимик“ и неяснотата около това кой ще стане собственик на „шейховете“. Бизнес дамата Анелия Златкова изяви желание да притежава всички акции, но феновете на отбора са твърдо против това, излизайки с декларация и изкарвайки списък на фирми с участие на Златкова, които са претърпели фалит.

Призивът на Маринчев е всички тези писания и декларации да престанат, защото пречат и създават още по-голямо напрежение в трудната ситуация.

„Разпиляха Анелия Златкова заради бизнеса й. Не е моя работа да коментирам нейните бизнес дела, както и на когото и да е друг бизнесмен, изявил желание да се захване с клуба. Моята работа, заедно с колегите от Комисията е, да намерим добър спонсор на „Нефтохимик“. Лично аз предадох акциите на Павел Бошнаков и Сдружението на феновете, които са главни акционери в клуба. По този начин изпълнявам решението на Общинския съвет, тъй като такава е процедурата. Ако те не ги приемат, след това тези акции трябва да бъдат връчени на Анелия Златкова, тъй като до момента тя е единственият човек, проявил желание за тях“.

Приоритет на Общината си остава обаче масовият и детско-юношеският спорт в града, а не професионалният, което според Георги Маринчев е най-правилно. В противен случай голяма част от парите, разпределени за всичките 120 клуба в града, трябва да отидат за „Нефтохимик“. Въпреки това се полагат всички усилия „Нафтата“ да не претърпи поредния си фалит в своята история и клубът да бъде спасен. Именно затова Маринчев не е съгласен с твърдението на привържениците на „шейховете“, че Община Бургас е абдикирала от „Нефтохимик“, където тя е с 80-82% дял.

„От много време насам ежедневно се занимавам с този проблем и каквото зависи от нас – всичко ще бъде направено, за да не се стигне до фалит“, допълва Георги Маринчев.