Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Спорт

Георги Маринчев: Подкрепям идеята Нефтохимик и Черноморец да се обединят

  11.10.2020 18:56  
Георги Маринчев: Подкрепям идеята Нефтохимик и Черноморец да се обединят

Михаил КОЛЕВ

 

През последните седмици отново се заговори за обединение между двата бургаски футболни клуба – „Нефтохимик”и  „Черноморец”. Подобно предложение беше лансирано и през 2006 (тогава дори гласувано и прието в Общински съвет) и 2013 година, но в последствие идеята претърпя неуспех. Сега темата отново се прокрадва в морския град, а „Черноморски фар” реши да потърси мнението на хора в спортните и футболните среди относно това одобряват ли сливането на „шейховете” и „акулите”.

В подкрепа за обединението между „Черноморец“ и „Нефтохимик“ се изказа общинският съветник и зам.-председател на Спортната комисия към Община Бургас Георги Маринчев. Той аргументира позицията си с моментното състояние на двата тима.

„Не е редно Бургас да има футболни отбори в такова положение. Ако не се вземат мерки накрая ще се стигне дотам градското дерби да се играе в „Б“ окръжна група. Наясно съм, че ръководствата и феновете на двата клуба не подкрепят подобна кауза, тъй като са в някаква война. За мен по-отговорно ще е да се създаде един отбор“, коментира Маринчев.

Той изрично подчертава, че тази позиция е лично негова и досега на заседанията в Комисията по спорт темата не е била повдигана.

В момента от Комисията са се фокусирали преди всичко в разрешаването на проблема относно собствеността на стадиона и базата на „Черноморец“, добави общинският съветник. Сформирана е група от членове на Спортната комисия, сред които е и Маринчев, които да преговарят с кредиторите на фирмата-собственик на базата. Той добави, че е оптимист за развръзката на този казус, въпреки че това е „сложна материя“. По негови думи сега преговорите между двете страни вървят много по-гладко, в сравнение с преди 5 години, заради което през това време бяха натрупани и 9 милиона лихви.

„Няма друга такава база в България. Полагаме всички усилия да си я върнем, но за съжаление доста хора, включително и наши колеги общински съветници, ни пречат. Ние се опитваме да постигнем положителна развръзка по този наболял проблем. Това е последният ни шанс. Ако този въпрос се реши в полза на Общината – тогава вече темата за обединението между „Черноморец“ и „Нефтохимик“ ще е актуална“.

Георги Маринчев коментира и друг сериозен проблем в бургаския футбол – бъдещето на „Нефтохимик“ и неяснотата около това кой ще стане собственик на „шейховете“. Бизнес дамата Анелия Златкова изяви желание да притежава всички акции, но феновете на отбора са твърдо против това, излизайки с декларация и изкарвайки списък на фирми с участие на Златкова, които са претърпели фалит.

Призивът на Маринчев е всички тези писания и декларации да престанат, защото пречат и създават още по-голямо напрежение в трудната ситуация.

„Разпиляха Анелия Златкова заради бизнеса й. Не е моя работа да коментирам нейните бизнес дела, както и на когото и да е друг бизнесмен, изявил желание да се захване с клуба. Моята работа, заедно с колегите от Комисията е, да намерим добър спонсор на „Нефтохимик“. Лично аз предадох акциите на Павел Бошнаков и Сдружението на феновете, които са главни акционери в клуба. По този начин изпълнявам решението на Общинския съвет, тъй като такава е процедурата. Ако те не ги приемат, след това тези акции трябва да бъдат връчени на Анелия Златкова, тъй като до момента тя е единственият човек, проявил желание за тях“.

Приоритет на Общината си остава обаче масовият и детско-юношеският спорт в града, а не професионалният, което според Георги Маринчев е най-правилно. В противен случай голяма част от парите, разпределени за всичките 120 клуба в града, трябва да отидат за „Нефтохимик“. Въпреки това се полагат всички усилия „Нафтата“ да не претърпи поредния си фалит в своята история и клубът да бъде спасен. Именно затова Маринчев не е съгласен с твърдението на привържениците на „шейховете“, че Община Бургас е абдикирала от „Нефтохимик“, където тя е с 80-82% дял.

„От много време насам ежедневно се занимавам с този проблем и каквото зависи от нас – всичко ще бъде направено, за да не се стигне до фалит“, допълва Георги Маринчев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил