Вторник, 26 Яну 2021
    
Крими

Айтозлията Мартин, карал с 181 км в час, се оправда с друга кола за смъртта на Георги

  07.10.2020 14:19  
Айтозлията Мартин, карал с 181 км в час, се оправда с друга кола за смъртта на Георги

Георги РУСИНОВ

 

Обвиненият в предизвикването на смърт по непредпазливост на пътя Мартин Хубенов от Айтос обвини друг шофьор за настъпването на катастрофата на пътя Карнобат-Айтос. Случаят е от 6 април 2019-а. Тогава в челен сблъсък между два „Мерцедес“-а на място загина бургазлията Георги Костадинов. Днес в Окръжен съд – Бургас се провежда последното заседание по делото. Мартин го грози затвор от 2 до 6 години, ако бъде признат за виновен.

В залата бяха близки и от двете страни. Тези от страна на загиналия отново преживяха ужаса от 6 април 2019-а, когато синът, братът и приятел Георги загива в ПТП-то. Роднините на Мартин бяха мълчаливи. Само една жена си позволи да се заяде със съдебните репортери. Причината – защо снимали.

Днес бяха изслушани двама свидетели по делото – Али Мустафа и Хамид Юмер, които са били в „Опел Астра“, който Мартин тръгнал да изпреварва. От разказите на двамата стана ясно, че „Мерцедес“-ът на Хубенов дошъл с голяма скорост зад тях, когато опитал да ги изпревари. След това настъпва челният удар с „Мерцедес“-а на Георги. Мустафа и Юмер и още двама са първите свидетели на катастрофата. Хамид звъни на 112, а останалите момчета се втурват да помагат. Пред очите им младия бургазлия издъхва на място. Свидетелите твърдяха, че пътят е бил прав, имало е добра видимост и колата на Георги се е виждала от далеч. Категорично отрекоха и шофьорът на „Астра“-та да е увеличавал скоростта, когато Мартин започнал да ги изпреварва.

След разпитите им Мартин поиска да даде обяснение. От следващите му думи стана ясно, че е бил доста добре подготвен от адвоката си Георги Сталев.

„Поднасям моите най-искрени съболезнования на близките. Ще кажа какво се случи на 6 април 2019-а. Беше събота. Исках да отида на село при баба и дядо. Така и направих. На връщане карах бавно, защото участъкът от село Кликач до разклона за селото е тесен и с естествени неравности. Пазех си колата, защото ми беше мечта да я имам. Когато задминах разклона за Черноград се доближих до автомобил в моята лента. Зад мен нямаше никой, както и в насрещното платно. Тогава предприех маневра по изпреварване. Преди това да съм карал максимум със 100 км/ч. Когато започнах да задминавам автомобила, той започна да ускорява. Тогава подадох пълна газ. В даден момент пред мен в зоната на фаровете ми се появи другият автомобил насреща. Имах един вариант – да набия спирачки и да изляза извън пътя, но се случи каквото се случи. Не съм идвал засилен с висока скорост, както твърдят свидетелите“, обясни спокойно Мартин, с прибрани ръце пред него.

Държавното обвинение в лицето на прокурор Елгина Чалъмова обаче бе на съвсем друго мнение. Мартин е идвал зад „Астра“-та със 181 км/ч. Предприема изпреварване, когато насреща е Георги, който е шофирал с 80 км/ч. Действително набива спирачки, при което сваля скоростта до 120 км/ч. Въпреки това ударът е фатален за бургазлията, който умира пред очите на три момчета дошли да му помогнат. Разкъсване на сърцето от ребро и сплескан черен дроб се оказват фаталния за младия Георги. Мартин също е приет в болница, където бере душа 11 дни в кома. Има счупване на бедро, счупен глезен, повреждане в мозъка. Трябва му още една операция, разказа той. Тук роднините на Георги се изпуснаха в мъката си с думите: „Но поне си жив!“.

За шофьор от 10 години Мартин имал и актове за нарушаване на скоростните ограничения. Единственото смекчаващо вината обстоятелство според Прокуратурата е, че е с чисто съдебно минало. Чалъмова сметна, че 5 години затвор са достатъчни от максималните 6. Прокурорът сметна, че книжката на Мартин трябва да се отнеме за 6 години.

Адвокатът на частните обвинители се съгласи с пренията на прокуратурата по почти всички точки, но заяви:

„Никой не може да ме убеди, че каране със 181 км/ч на второстепенен път и то като този на Карнобат-Айтос, е нормално. Най-трудно се правораздава по престъпления по непредпазливост. Аз обаче продължавам да считам, че този човек не разбира какво е извършил, не го е осъзнал.  Едва ли не се изкарва жертва. Затова аз смятам, че 6 години затвор са резонни, както и лишаване от книжка“.

Защитникът на Хубенов адвокат Георги Сталев сметна, че обяснението по-рано дадено от клиентът му трябва да се вземе предвид.

„Наясно съм със загубата на семейството, за което изказвам съболезнования. Допуснал е една грешка и то фатална. Трябва да се накаже, но не с най-строгото наказание. Най-голямото наказание за него ще е да живее с това какво е направил цял живот. Целите на наказанието могат да се постигнат и с условна присъда – 3 години затвор, с отложено изтърпяване от 5 години“, заяви адвокатът.

Когато на Мартин му бе дадена последна дума от съдията, той обясни, че на този етап няма какво да каже. Тя обаче го подсети, че това е последният му шанс поне на тази инстанция. Тогава подтикнат от Сталев, Хубенов още веднъж изрази съжалението си пред роднините на Георги. Защитникът му подсказа да каже, че осъзнава вината си.

Окръжен съд – Бургас ще излезе с присъда в 14:30 часа.

 

Очаквайте подробности!


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил