Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Най-много мераклии има за морска служба

  06.10.2020 17:04  
Най-много мераклии има за морска служба

Дона МИТЕВА

Най-много са кандидатите за служба във Военноморските сили. За обявените през януари  100 матроски длъжности са се явили общо 516 души. Данните съобщи флотилен адмирал Велко Велков – началник на гарнизон Бургас и командир на флотилия бойни и спомагателни  кораби – ВМС.

Днес Бургас домакинства  за втора година националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.  Той е шестият град, в който тази година се провежда събитието, целящо да популяризира  военната професия сред младите хора.

По време на изявлението на флотилния адмирал ученици от Професионалните гимназии по химични технологии "Акад. Н. Д. Зелинский" и по електротехника и електроника "Константин Фотинов" бяха на морска гара и разгледаха позиционираната там техника. Те станаха свидетели ни на демонстрации на техники за обезвреждане.

Една част от младите момчета са категорични, че има бъдеще в професията на военослужащия. По техни думи военните университети са добри учебни заведения и когато дойде време да правят своя избор за бъдеща кариера, може да потърсят продължение на образованието си в тях.  Почти всички девойки, дошли на морска гара проявиха интерес до толкова до колкото да си направят атрактивни селфита. Изключение правят онези момичета и момчета, които учат в  Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола“. За тях се очаква голяма част да поемат след средно образование към Висшето морско училище във Варна.

През първите девет месеца на тази година са обявени общо 1198 вакантни войнишки длъжности за всички видове войски. За тях са кандидатствали 2 747 души, от които 660 са жени. Най-голям е броят на  кандидатите над 25-годишна възраст – 407 души.

„Една от основните цели на кампанията е да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията . Друга наша цел е да поставим армията във фокуса на общественото внимание. Дейността на армията не винаги е видима, особено като няма ясна заплаха за националната сигурност. Защото резултатът от изпълнението на задачите на трите мисии на Въоръжените сили е генериране на сигурност и стабилност за българското общество“, коментира флотилен адмирал Велко Велков.

Освен техниката, която бе базирана бургазлии имат възможност да разгледат и щандовете на различните видове войски, които се намират до Морското казино. Там събитието е озвучено от представителния духов оркестър  на Военноморските сили.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил