Вторник, 26 Яну 2021
    
Средец

Безводие и разбит път разбуниха жители на средецко село

  03.10.2020 18:25  
Безводие и разбит път разбуниха жители на средецко село

Михаил КОЛЕВ

 

Безводие и разбит път предизвикаха недоволството на жителите на средецкото село Голямо Буково. Преди дни те организираха среща в населеното място, за да обсъдят варианти за решаването на проблемите. Пред вестник „Черноморски фар” кметският наместник Пенчо Пенчев, който отговаря и за селата Кирово и Граничар, заяви че проблемът с липсата на вода го е имал и предната година. От около 40 дни селото е на воден режим, като всяка сутрин Пенчев пуска водата, а вечер я спира. Ако няма дъжд – няма да има и вода, бил отговорът, който жителите на Голямо Буково получили миналата година от ВиК-Бургас.

„Проблемът е, че в земята няма вода. На няколко пъти бихме сондаж, но вода няма, трудно ни е. Нашето желание е да се намери някаква алтернатива и да има вода за селото. Единият от вариантите, който е обсъждан, е Голямо Буково да се прикачи към тръбопровод, който се намира на 4 км от селото и снабдява с вода съседното село Факия”, заяви Пенчо Пенчев.

По отношение на разбитата пътна мрежа, която свързва Голямо Буково с главния път Средец-Елхово, причината за тежкото й състояние са неспиращите тирове, които товарят дървесина в района и я изнасят. На пътния участък има табела, която изрично показва, че е разрешено преминаването на тежкотоварни автомобили до 10 тона, но според Пенчев и останалите жителите това изобщо не се спазва.

Окаяното състояние на пътя ежедневно създава главоболие на хората от Голямо Буково, Кирово и Граничар, според които, за да се спре всичко това, е нужно да бъде изградено депо за дървесина след Тагаревското ханче, за да не се налага на тировете да влизат в пътната отсечка, водеща към въпросните села.

На протества в селото е присъствал и кметът на община Средец инж. Иван Жабов, който е поел ангажимента да съдейства на местните за разрешаването на проблемите им.

„Имал ли е възможност – досега винаги ни е помагал. Към момента стоим и чакаме да видим какви отговори ще ни дадат от съответните институции, които сме информирали за нашите проблеми”, добави кметският наместник Пенчо Пенчев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил