Неделя, 29 Nov 2020
    
Бургас

Община Бургас купува бързи и надеждни тестове за коронавирус

  30.09.2020 12:05  
Община Бургас купува бързи и надеждни тестове за коронавирус

Михаил КОЛЕВ

 

Нови бързи тестове за коронавирус ще закупи община Бургас, заяви пред журналисти кметът Димитър Николов. Резултатите от тях ще бъдат готови до 10 минути и със 100% гаранция, увери градоначалникът.

„Медицинските сестри и лекарите в училищата и детските градини ще бъдат обучени и по този начин няма да се налага децата да ходят до лаборатории, за да си правят тестове. Тестовете са по 15 лева, очакваме от РЗИ да осигури доставчици“, каза още Николов.

Той допълни, че в Бургас започва по-стриктен контрол в супер и хипермаркетите, както и в градския транспорт за спазване на противоепидемичните мерки.

Относно новите тестове доц. Цветан Велинов от Общинския кризисен щаб допълни, че за тях не е необходим висококвалифициран персонал, който да ги извършва.

„Въпросните тестове ще могат да се правят от персонал, който е обучен в рамките на 15 минути. Резултатите ще са готови до 10-ата минута, дават една информация и облекчават възможността за правене на PCR-тестове, която е по-скъпа и трудоемка диагностика. Надеждни са, разликата с pcr-тестове е, че тук тези са антигенни тестове. При тях има висока достоверност. Лично аз бих ги препоръчал да се правят“, каза още доц. Велинов.