Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Извършват извънреден отчет на електромерите на небитовите клиенти

  28.09.2020 17:42  
Извършват извънреден отчет на електромерите на небитовите клиенти

Електроразпределение Юг (част от EVN) ще извърши извънреден отчет към 30 септември 2020 г. на електромерите на небитовите клиенти в Югоизточна България, които излизат на свободния пазар от 1 октомври 2020 г. Това се предвижда в разписаните нормативни документи с оглед либерализирането на електроенергийния пазар в България. Това е стандартен процес за всеки клиент, който сменя доставчика си на електроенергия, тъй като на регулирания пазар Електроразпределение Юг прилага ролиращо отчитане (т.е. отчетен месец и календарен месец не е задължително да съвпадат), докато на свободния пазар отчетният период е от 1-во до последно число на всеки месец.

В тази връзка цените, които ще са в сила за клиентите, избрали да останат на свободния пазар при настоящия си доставчик (един от трите крайни снабдителни дружества в страната) в периода 1 октомври 2020 г. – 1 юли 2021 г., ще се обявяват всеки месец. Затова е възможно за част от небитовите клиенти, които предстои да излязат на свободен пазар от 1 октомври в Югоизточна България, ще бъдат издадени две фактури за месец септември:

•        Първата фактура е за консумираната електроенергия до датата на текущия им ролиращ месечен отчет през септември

•        Втората фактура ще отразява консумираната електроенергия за останалия период до 30 септември

Например, ако даден небитов клиент по действащия ролиращ график се отчита от 12-то число на месеца до 12-то число на следващия месец, то през септември този клиент ще бъде отчетен два пъти и ще получи две фактури за следните периоди:

•        12 август – 12 септември

•        12 септември – 30 септември

Така от 1 октомври 2020 г. този клиент ще може да влезе в пълен календарен месец на отчитане по цени на свободен пазар.

Друга група от небитовите клиенти, предвид различното разпределение в ролиращия график, ще получат само една фактура за септември, която ще съдържа два отчетни периода: до датата на ролиращия отчет и до 30 септември.

Важно е да се отбележи, че с промяната на периода на отчитане еднократно ще се промени и срокът за плащане на тези клиенти, като той както и досега ще бъде посочен във фактурата.

Както при всяка смяна на цени досега, и в този случай Електроразпределение Юг предоставя възможност небитовите клиенти сами да отчетат електромерите си към 30.09.2020 г. и да предоставят данните до 3 октомври – на следния линк в сайта на ЕР Юг:  https://test.elyug.bg/SelfReportSTI/SelfReportSTI.aspx или в ЕVN офис.

Самоотчитането е опция, не е задължително и се извършва по желание от клиентите.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил