Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Ангел Божидаров, собственик на семеен хотел: Сезонът стартира късно, но бе добър

  27.09.2020 19:59  
Ангел Божидаров, собственик на семеен хотел: Сезонът стартира късно, но бе добър

Дона  МИТЕВА

 

Бившият общински съветник Ангел Божидаров от много години има семеен хотел в Черноморец и заедно със съпругата си го управлява. Хвали се, че досега не е работил на загуба. Няма загуби и тази година въпреки противоречивите сигнали в туризма. По Южното Черноморие малките семейни хотели бяха пълни, особено от средата на юли и първите дни на септември.

„Като разбрахме тази година, че ни пускат да работим, се чудехме със съпругата ми кой път да хванем, защото няколко години наред ние продаваме само пакети нощувка със закуска и вечеря. Мислехме, че няма да имаме клиенти и решихме за това лято да пуснем само нощувка със закуска, защото ако пуснем и вечеря, трябва да назнача готвач и сервитьор, а това са близо три хиляди лева всеки месец заплата и осигуровки. Назначихме само камериерката“, разказва Божидаров.

Очакванията им за юни се оправдаха – по четири-пет дена само две стаи са се заемали от туристи. От 10 юли нататък обаче палачинката се обръща. Между 10 и 15 юли хотелчето се напълва. „Старите ни клиенти си искат вечерята и ние пуснахме вечерята. Така стана, че половината бяха и с вечеря, а останалите само с нощувка и закуска. Това е още по-лошо, защото има и свободна консумация. Така се наложи всички да се въртим в обслужването“. Това продължи до 10 септември.

За семейството на Божидаров, на фона на началото на сезона, категорично може да се каже, че сезонът е добър. Ако трябва да сравни с миналата година – около 65-70% са туристите, които са ги посетили тази година. Причината е по-късното стартиране на сезона. Като приходи също са доволни.

Що се касае до това, че в Слънчев бряг голяма част от хотелите не отвориха, Божидаров е категоричен, че това е грешка. По негово мнение е трябвало да отворят и да направят далеч по-ниски цени за българите.

„Те направиха грешка. Работиш само с чужди туристи, виждаш, че няма такива и затваряш хотела. Назначи си 30-40% персонал, свали драстично цените, направи ги като такива в Созопол. Да дойдат българи“, разсъждава на глас Божидаров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил