Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес

Новите автобуси за бързите линии ще са испански

  23.09.2020 11:58  
Новите автобуси за бързите линии ще са испански

„Бургасбус“ тегли нов кредит от 7.5 милиона лева

 

Георги РУСИНОВ

 

Новите десет автобуса, които ще се движат по бързите линии в Бургас ще са испанско производство. Това заяви управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев. Общинското дружество иска разрешение от местния парламент за теглене на нов кредит в размер на 7.5 милиона лева.

Проектът за закупуването на нови 56 автобуса бе стартиран още миналата година. Държавата финансира по-голямата част от средствата, а Община Бургас съфинансира 3.5 милиона лева от общата сума, която е 82 милиона лева, с ДДС.

„Ангажиментът на „Бургасбус“ е да проведе процедурите, да плати ДДС-то и след това държавата ще ни го възстанови. След това ние не би трябвало да имаме някакви финансови разходи, с изключение на лихвите. Общият размер на ДДС-то, което ще се ползва е 13.5 милиона лева. Договорът с ФЛАГ е под формата на овърдрафт, за да може да е минимална сумата, която ще плащаме. Идеята е, че няма да теглим повече от 7.5 милиона лева кредит. Това са ни разчетите“, коментира Драгнев.

Освен десетте нови автобуса, които ще се движат по бързите линии, „Бургасбус“ ще се сдобие и с дванадесет 9-метрови, които ще са основно за линия 9 и тридесет и четири 12-метрови, които са за всички останали линии.

„Идеята е тези автобуси, когато дойдат в пълния си обем, най-старите автобуси – основно дизеловите, да бъдат преместени извън града. Заедно с малките маршрутки ще отидат към съставните селища. Това ще даде възможност да ремонтираме сегашните автобуси, защото те станаха вече на 600 000 километра. Карат осма година в движение“, добави управителят на общинския превозвач.

Първата партида испански автобуси се очаква през септември 2021-а. Крайната доставка на десетте трябва да приключи през февруари 2022-а.

„В момента за 12-метровите автобуси има три фирми, които жалят поръчката в Комисия за защита на конкуренцията. Ще се изчака изказването на комисията и ако пак са недоволни могат да жалят във Върховния административен съд. От там нататък, според решенията на институциите, ще продължи процедурата. За 9-метровите от трите фирми, които участваха, нито една не представи в пълен обем необходимите документи. Там поръчката се прекрати и сега я рестартираме наново. В момента тече първия етап“, поясни Драгнев.

Общински съвет – Бургас ще гласува докладната с искането за теглене на кредит в края на месеца на редовното си заседание.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил