Петък, 29 Яну 2021
    
Бургас

Съвременните български автори са на почит сред читателите

  22.09.2020 18:50  
Съвременните български автори са на почит сред читателите

Голям е интересът и към съвременни български автори. Своеобразната класация, която бяха така любезни да направят от библиотека „Пейо К. Яворов“ от техните масиви, специално за „Черноморски фар“, палмата на първенството държат  историческите поредици на Токораз Исто (Стоян Цветашки). Псевдонимът му означава ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии. Книгите са исторически поредици, разказани увлекателно и с много майсторство. На второ място е Георги Бърдаров с „Аз още броя дните“, третата позиция е за „Стопанката на Господ“ на Розмари Де Мео. Следват Георги Господинов с „Физика на тъгата“ и Добри Божилов със „Задругата“. Шестото място си делят Мария Лалева – „Живот в скалите“ и „Български хроники“ на Стефан Цанев.

„Предвид факта, че излизат нови открития, които променят историята на България, интересът към книги, които отразяват тези промени по един или друг начин, много се търсят. Те дават различен прочит на фактите и представляват интерес за различните поколения читатели“, обобщава Кършийска.

Към своеобразната класация Иванка Йовкова добавя и Здравка Евтимова с разказа „Кръв от къртица“, който е поместен в американския учебник по литература за осми клас, заедно с творби на Рей Бредбъри, Айзък Азимов и др. Разказът дава заглавие и на целия сборник на Евтимова.

От бургаската библиотека са категорични, че класацията в никакъв случай няма претенции да е категорична, защото картината е динамична и читателите променят вкусовете и нагласите си. Едно обаче са убедени - че бургазлии в последно време с голям интерес следят културните предавания по телевизии и радиа и посещават събитията в града, които касаят представянето на нови книги или филми. С други думи, националният поход за активиране на четящите хора дава резултати.
Към българската литература, която се предпочита тази година, трябва да бъдат добавени и чужди автори. Това са „Хрониките на Клифтън“ – Джефри Арчър. Поради големия интерес на управата на библиотеката се е наложило да поръча още екземпляри от първите няколко тома. Любим на бургазлии автор е и Грегъри Робъртс. Неговите книги - световният бестселър „Шантарам“, който е автобиографичен роман за лудия живот и пътешествията на автора, и „Сянката на планината“ се четат непрекъснато.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил