Сряда, 21 Oct 2020
    
Общество

Трябва ли да има нови мерки в училищата?

  21.09.2020 10:18  
Трябва ли да има нови мерки в училищата?

„Има ученици под карантина, но нека видим колко от тях са заразени – 30-ина. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария”. Така математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов коментира ситуацията с коронавируса в училищата. 

„Мерките са адекватни и нищо не ме смущава. Моменталното поставяне под карантина е добро, защото така се пресича клъстера”, допълни той.

„Влизаме в учебната година с около 30 случая на заразени ученици от система, която е от 700 000 обучаващи се и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако мерките се спазват, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси. Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок, така се спасява присъствената учебна година”, обясни още проф. Витанов.

„Мерките, погледнати през различни гледни точки, се виждат по различен начин, така се и изпълняват. Едни учители могат прекалено строго да гледат на тях, други да ги неглижират. Родителят също ги вижда по своя начин. Много е трудно да се унифицират и да се изпълняват строго”, каза Васил Николов от ИК за качествена и иновативна образователна система.

„Мнението сред родителите е, че РЗИ няма капацитета да се справи с масово заболяване сред учениците, доверието е ниско. Това прокарва допълнително притеснение”, смята още Николов.

„Това, което видях, е че повечето училища се справят много добре с насоките. Интерпретират ги абсолютно правилно”, е мнението на ръководителя на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Гломб. 

„Насоките съдържат два основни елемента – препоръчителни мерки и задължителни такива. Препоръчителните – всяко училище прецизира и разписва в правила”, каза директорът на Националната финансово-стопанска гимназия в София Мая Гешева.  

По повод разпространението на COVID-19 у нас проф. Витанов заяви: „Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври”. 

„Към края на октомври бихме очаквали, че ще достигнем 1 000 починали, това е под средното световно равнище”, прогнозира математикът.

„Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява. Това става след един доста дълъг период за свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите”, посочи проф. Витанов.

 

Източник: Нова телевизия 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата