Вторник, 26 Яну 2021
    
Средец

Жителите на Голямо Буково бранят с подписка новия си път

  19.09.2020 17:29  
Жителите на Голямо Буково бранят с подписка новия си път

Ина ПЕТРОВА

Жители на средецкото село Голямо Буково започнаха подписка за запазване на новия път, който свързва селището с манастира над него. Отсечката е изградена преди няколко месеца, но вече е  реален риск да възвърне стария си, неугледен вид. Причината е движението на тежкотоварни автомобили, оплакват се местните.

В подписката са се подписали над 50 души, но тя продължава да обикаля селото. С проблема е ангажиран и кметът на Средец Иван Жабов, който е взел присърце въпроса.

„Ако продължава извозването на дървесина, пътят ще се окаже в същото положение преди ремонта. Запознат съм с подписката на местните жители, те искат да не се допускат тежкотоварни автомобили и всякакъв вид МПС-та над 10 тона по пътя. Ние ще уведомим фирмите, които се занимават с извозване на дървесина, тежките коли да не се качват на пътя, защото той няма да може да просъществува в този вид дълго време“, заяви кметът на Средец Иван Жабов.

Пътят е изграден с европейски средства. Вложени са над 400 000 лв. С реконструкцията на 7-километровата отсечка от администрацията отчитат засилен туристически поток в посока на манастира. Там има лековито аязмо, което привлича стотици търсещи изцеление.

„Трябва сега да се вземат мерки. Температурите са още високи, пътят е широк 3-4 метра, има и завои, по-дългите коли няма как да ги вземат плавно, което се отразява на настилката, но най-важното са колите, които са претоварени“, казват още от администрацията.

Разговорите между кмета Жабов и държавното горско стопанство вече са се провели, научи наш репортер. От ведомството са проявили разбиране и е постигната договореност да не се пускат тежкотоварни автомобили по пътя, а претоварването да се извършва в края на селото. 

„Тежкотоварни автомобили и преди това не са минавали по този път, говоря за автомобилите, които са претоварвали от нашите обекти. Ние се  разбрахме с кмета, че няма да се вкарват прицепи да се движат по този път, няма да се вкарват коли с ремаркета. Ще става претоварването на друго място, в края на селото. Просто колите, които ще се движат по пътя ще са по-малки. Взели сме мерки за минимално натоварване на пътя“, посочи директорът на Държавното горското стопанство - Средец Димитър Янков. Той предполага, че подобен разговор е воден и с ръководството на общинското горско стопанство. По пътя се движели и общински, и други коли и никой не бива да допуска претоварване, което да рефлектира на пътната настилка.

С изграждането на пътя до манастира се цели да се популяризира културният туризъм в общината. Затова освен като чисто инфраструктурен обект, местните си пазят пътя и като предпоставка за туристическо и икономическо оживяване на целия район.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил