Петък, 29 Яну 2021
    
Култура

Бургаски киномани надникнаха в света на военните кореспонденти и неонацистите

  19.09.2020 15:34  
Бургаски киномани надникнаха в света на военните кореспонденти и неонацистите

Диляна Стоянова

 

„Да снимаш мрака“. „Малките германци“. Това бяха заглавията, с които продължи вторият ден от третото издание на Международния фестивал на историческото документално кино DOCK. При спазването на необходимите противоепидемични мерки бе предоставена възможността на любителите на киното да се насладят на богата селекция от заглавия от цял свят.

       Първият излъчен филм, който ще се бори за голямата награда от конкурсната програма, бе британската продукция „Да снимаш мрака“ (Shooting the Darkness). Режисьорът Том Бърк разказва историите на няколко мъже от Северна Ирландия, които във време на размирици и конфликти са се превърнали във военни фотографи. В рамките на 52 минути се проследяват съдбите на военните кореспонденти, чиито обектив се е трансформирал в неволен свидетел на ужаса от гражданските сблъсъци. Черно-белите фотографиите не само са запечатали ужаса от преживяваното, но и са се превърнали в напомняне за това на каква жестокост е способен човекът. Посланието, прокраднато във филма, е, че „Добрата снимка трябва да даде отговори, но и да провокира въпроси“.

     Вечерта бе закрита с прожекцията на „Малките германци“ (Kleine Germanen). Филмът е базиран на истински истории и съвместно дело на режисьорите Франк Гайгер и Мохамед Фарокманеш. Сюжетната линия надниква в най-тъмните кътчета на човешката душа, търсейки първопричините за възникването на екстремисткото мислене. „Малките германци“ съчетава черно-бяло кино, анимация и интервюта с реални личности, което допринася за по-дълбокия поглед върху темата за зараждането на нацисткото съзнание.

    Международният фестивал продължава и днес с прожекциите на „Сръбкинята“ и „На ръба“ – от 18:00 и 19:30 на експозиционен център „Флора“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил