Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Десет кучета ще търсят бъдещите си стопани на Пантеона

  18.09.2020 15:15  
Десет кучета ще търсят бъдещите си стопани на Пантеона

Доброволци ще ги разхождат по време на кампанията

 

Георги РУСИНОВ

 

Тази събота от 10:00 часа на Пантеона в Морската градина на Бургас ще се проведе осиновителна кампания на кучета. Съорганизатори са Дария Хулка от неправителствения сектор и Община Бургас. Подобни кампании се провеждат в последните десетина години. Пред репортер на „Черноморски фар“ Хулка обясни, че са успешни, тъй като се дава гласност за общинския приют в местността Пода.

„Идеята на кампанията е да напомним на хората, че приюта го има, тези животни съществуват и очакват стопаните си. На хората, които не искат да гледат „улични превъзходни“ нямам какво да кажа. На тези обаче, които са широко скроени и нямат притеснения от непородистите кучета, искам да кажа, че могат да очакват само много признателност и любов. Трябва да се има предвид, че осиновявайки такова куче ще има един период на адаптация към новата среда, но мине ли това, от там нататък ги чакат само хубави моменти“, уточни тя.

Десет на брой са кучетата, които ще бъдат показани пред Пантеона на евентуалните им осиновители.

„Всички те са кастрирани, с ваксина, обезпаразитени и направени тестове за най-разпространените кучешки болести. Всички кучета са социализирани, готови да бъдат осиновени“, каза още Хулка.

Те са на различна възраст, като е трудно да бъде уточнена точната.

„Със сигурност обаче в тази кампания няма възрастни и бебета. Може би между 1.5 – 3 години. Трудно е да се подберат определен брой животни за такава кампания, защото приютът е препълнен. Последните години се върнахме към това да има много животни. Може би 70-80 са възрастните кучета. Винаги има и много бебета, стигало се е и до 30 наведнъж“, коментира природозащитникът.

Хулка добави, че по време на осиновителната кампания ще има нужда от доброволци.

„Понеже няколко часа ще сме на Пантеона, ще има нужда от хора, които да държат кучетата, да ги разхождат, да им слагат вода и храна, да общуват с посетителите. По този начин смятаме, че ще стане ясно, че животните не са страшни, напротив – изключително дружелюбни са. Един човек няма да може няколко часа да се занимава само с това обаче, затова ще са ни нужни още хора, за да се въртят. Вече доста ентусиасти ни писаха, че ще дойдат да помогнат. Надявам се това да стане“, завърши тя.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил