Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество

Д-р Стойно Стойнов, депутат от ГЕРБ: Идеята за риболовен билет в морето не е толкова страшна

  17.09.2020 15:45  
Д-р Стойно Стойнов, депутат от ГЕРБ: Идеята за риболовен билет в морето не е толкова страшна

Идеята за риболовен билет и за Черно море не е толкова страшна. Това заяви пред „Черноморски фар“ депутатът от ГЕРБ д-р Стойно Стойнов. Той се аргументира с това, че много голям процент от рибарите имат билети за всички водоеми във вътрешността на страната. Процентът на тези, които ловят само в Черно море е много малък, смята той. Важно според него е и фактът, че това е едва законопроект, който може да търпи промени.

„Не е решено още дали билетът ще го има. Във връзка с това съм говорил със заместник-министър Лозана Василева и очаквам да се вземе някакво решение, но трябва да мине общественото обсъждане“, каза Стойнов.

Той даде пример с Европейския съюзи и как в някои страни членки има такава практика.

„Има различни практики в Европейския съюз. В една част мисля, че има практика с билети. За Гърция знам, че нямат, но пък имат съвсем други ограничения. Там са много високи санкциите при установяване на някакво нарушение. Имат много стриктни проверки. Рибарите от брега могат да хващат до пет килограма риба. За лодката не повече от десет килограма общо. Може и пет души да сте, пак е толкова лимита. Всичко това е превенция. При нас тепърва навлизат нещата. По-важното е, че в този проект за първи път се третира дребномащабния риболов. Идеята е да стане законно и да го имаме в България“, поясни депутатът.

Стойнов посочи и няколко факта около прословутия билет.

„Същият този риболовен билет ще покрива и този за риболова от брега в Черно море. Като говорих с министерството ми казаха, че от Европейския съюз държат много за количеството уловена риба. Ако това се въведе, би трябвало всеки рибар да отчита улова си за деня и да го качва на някаква платформа. Това е цялата идея за прословутия рибарски билет. В същото време ако дойде един турист от Гърция и иска да лови риба на кея на Приморско например, за него няма да има билет, защото няма да знае, че трябва да има такъв. Обаче, ако на него му се разреши да лови без билет, а българите трябва да имат, това вече е дискриминация. Говорили сме ги тези работи със заместник-министъра и се надявам, че ще срещна разбиране и няма да стане задължително да има риболовен билет за Черно море“, каза още той.

Иначе отчитането на риболова и сега важало, но по думите му никой не го правил.

„Иначе се записва в билета къде си бил за риба и какво количество си уловил, за да може ако ти поискат справка, да дадеш информацията. При нас става така, че законите са написани, но при изпълнението им нещата куцат. Иначе няма лошо да се следят цифрите“, завърши Стойнов.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил