Петък, 29 Яну 2021
    
Култура Любопитно

Знаете ли, че ...Цар Борис слушал тайно радио в двореца

  17.09.2020 11:42  
Знаете ли, че ...Цар Борис слушал тайно радио в двореца

 

Два филма за историята на Българското национално радио са включени в програмата на Международният фестивал на документалното историческо кино – DOCK 2020, който за трета поредна година се провежда в Бургас. Зрителите ще могат да гледат „Олово срещу словото“ (2015 г.) и „От града към света“(2019 г.) Първият филм е посветен на 80 - годишнината на Българското национално радио и разказва за създаването и миналото му, а вторият за регионалните му станции.

Сценарист и режисьор на филмите е Поля Станчева, генерален директор на Радиото в периода 2001 – 2007 г. и сегашен програмен директор на медията.

„Историята на Българското национално радио, която разказвам е всъщност и историята на България през 20 век. Ако дойдете да гледате тези филми, ще научите много интересни неща! От филма „От града към света“, ще узнаете кой спря музиката на Радио Бургас още преди да е стартирало и кои са неговите приятели. Ще разберете също коя е първата радиостанция в България. И още, че Радио Скопие е функционирало като регионална станция на Радио София.

В първия филм „Олово срещу словото“, също има любопитни факти. Например как младият цар Борис, страстен радиолюбител, си е позволявал да слуша само тайно радио в двореца и как Радио София спасява една от най-известните песни по време на Втората световна война на Лили Марлен от нейните цензури. Ще разберете още защо именно радиото дава първия генерален директор на телевизията - Леда Милева."

Филмите ще бъдат представени като част от програмата на Международния фестивал на документалното историческо кино на 22 септември, в Културен център „Морско казино“ от 15 ч. и от 16.30 ч., при вход свободен.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил