Петък, 30 Oct 2020
    
Култура

За четвърти път фестивалът „Вода“ ще се реализира в Бургас

  16.09.2020 17:59  
За четвърти път фестивалът „Вода“ ще се реализира в Бургас

Фестивалът "ВОДА" ще се реализира за четвърти път в Бургас, като през тази година в него са включени 3 основни събития в различни периоди и локации на града.

"ВОДА" стартира през 2017 г., а около 100 артисти от Германия, Латвия, Унгария, Молдова, Южна Корея, Япония и България представиха своите творби в трите издания на фестивала до сега.

До момента "ВОДА" се провеждаше в необичайното пространство на плувния басейн на Младежки Културен Център, но през 2020 г. пространствата на фестивала се увеличават. Трите събития-творби в програмата ще бъдат осъществени с участието на местната артистична общност. Всяко от тях ще се реализира в отделен месец до края на годината.

"ВОДА" 2020 ще започне през октомври с първото си събитие - Лабиринт на сетивата в басейна. През ноември зрителите ще видят интерактивен спектакъл в градска среда, а през декември - Инсталация в часовниковата кула на гарата.

Фестивалът за съвременни изкуства "ВОДА" 2020 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Партньори на фестивала са Община Бургас, която подпомага реализацията на Лабиринт на сетивата в басейна.

Следете програмата на "ВОДА" 2020 тук: https://www.facebook.com/waterfestburgas

 

"ВОДА"2020 ПРОГРАМА:

Октомври  22 – 29

"ВОДЕН ХРАМ"- ЛАБИРИНТ НА СЕТИВАТА, Театър на сетивата-София

 

Театър на сетивния Лабиринт е интерактивен артистичен процес, водещ до създаването на представление, силно свързано със специфичния контекст на мястото, където се случва. Спектакълът ще бъде изграден специално за Фестивала "ВОДА".

Театър на сетивата - София ни кани на сетивно пътуване в лабиринта на басейна на Младежки Културен Център. Интерактивен и site specific спектакъл, в който самата публика става главен герой, активен участник и сътворец. Преминаването през различните инсталации на спектакъла става индивидуално или на малки групи, като всеки един човек от публиката се среща лично и взаимодейства с артистите.

За изграждането на спектакъла "Театър на сетивата София" ще проведе 4 дневно обучение, в което ще вземат участие 15 млади артисти и дебютанти от Бургас. За набиране на участници в спектакъла ще бъде обявена отворена покана.

Ноември23 -29

 

DRIFT - СПЕКТАКЪЛ В ГРАДСКА СРЕДА на Давид Сомло, Унгария

 

"Drift" е едночасова звукова хореография, съставена за голямо обществено пространство и изпълнена с 15 местни изпълнители и режисирана от унгарския интердисциплинарен артист David Somlo. В "Дрифт" изпълнителите следват "невидими пътеки" на голям публичен площад и близката му околност. По тези пътеки те носят преносими високоговорители, от които специално съставената партитура на парчето създава уникален движещ се звуков пейзаж. В същото време непрекъснато движещата се съраунд композиция и нововъзникващата органична хореография създават хипнотизиращо и уникално аудио-визуално изживяване за наблюдателите.

 

За изграждането на спектакъла ще бъде проведен двудневен уъркшоп, с участието на 15 местни изпълнители - танцьори, актьори. Спектакълът ще бъде представен в градска среда, в централната част на Бургас. За набиране на участници в спектакъла ще бъде обявена отворена покана.

 

Декември 12 - 17

 

RADIANT TIME - ИНСТАЛАЦИЯ в Часовниковата кула на гарата

 

Специално за ВОДА 2020 този културен паметник ще се превърне в място извън времето  и пространството  с архитектурния звук на Abel Korinsky и участието на Танцова компания Дюн. Пространството на кулата ще бъде преобразено, озвучено и трансформирано от артистичен екип, който се събира специално за фестивала. ВОДА 2020 ви кани на неочаквана среща по стълбата нагоре.