Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Общество

Билетът за риболов в Черно море остава под въпрос

  16.09.2020 15:33  
Билетът за риболов в Черно море остава под въпрос

Отделят дребномащабния в изцяло нова стопанска дейност

 

Георги РУСИНОВ

 

Наскоро бе внесен законопроект с изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултурите. От документа най-видно прозря идеята на законотворците любителският риболов в Черно море да се осъществява с наличието на валиден билет. Това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов, твърдят вносителите. Промяната ще се отрази и на допустимия улов, който за Черно море за един ден ще е 5 килограма, както е за вътрешните водоеми. Досега за Черно море бе 3 килограма.

Последваха гневни реакции сред рибарите, които първоначално разбраха, че риболовът в Черно море ще се извършва с отделен билет. За „Черноморски фар“ обаче от ИАРА и депутати потвърдиха, че билетът ще е един и същ – както за водоемите във вътрешността на страната, така и за уловът на риба в Черно море (б.а. четете в каретата към темата).

Самият проект обаче предвижда нещо много важно около, което се обединиха, както от Изпълнителната агенция, така и народни представители от управлението и опозицията. Дребномащабният риболов в Черно море се обособява като специфична стопанска дейност. Цели се да се намали административната тежест за малките риболовни оператори. Идеята е от много години и е на Димитър Янчев от Сдружение „Морски сговор“ при Ченгене скеле, научи „Черноморски фар“. По този начин ще се предостави възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Разликата е, че те ще имат право да извършват дейността си само с разрешително за дребномащабен риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

Друга промяна, която законопроектът предвижда е с цел повишаване на информираността и осигуряване на достъп до водните обекти държавна собственост, в които е предоставено управлението на рибните ресурси на сдружения за любителски риболов, ще бъдат въведени нови изисквания за обозначаването им и определянето на зона за свободен достъп до тях. Това ще гарантира по-доброто управление на рибните ресурси в дадения воден обект.

В законопроектът са предвидени разпоредби, които ще позволят попълването и изпращането на данните от риболовния дневник по електронен път за кораби с обща дължина под 12 метра. В това число ще бъдат включени и тези, извършващи дребномащабен риболов. Така ще се подобри качеството на събираните данни за риболовните дейности на тази част от риболовния флот. Предвиден е и механизъм, чрез който ще се разграничава целта при осъществяването на аквакултури в две насоки. Първата е продажба или реализация на клиенти. Втората – извършване на платен риболов (за спортно-развлекателни цели).

В Закона за рибарство и аквакултури са добавени забранените уреди, принадлежности, приспособления и средства за извършване на риболовна дейност. Това е така, тъй като имат отрицателно въздействие върху рибния ресурс. Става въпрос за серкмето, цапалото, рачилото и герима.

Промени има и в глобите. Размерът на някои санкции за извършени нарушения от административен характер ще бъдат намалени или увеличени, съобразно социално-икономическите условия и тежестта на административното нарушение. Като цяло обаче горните граници се запазват.

Проектът тепърва е качен за обществено обсъждане, като всеки може да дава предложения преди да влезе за гласуване в парламента. Нагласите сочат, че идеята за билета все пак може да отпадне.

 

Очаквайте мнението на депутатите Петър Кънев и д-р Стойно Стойнов, както и на изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил