Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас Фарът на 100

Четящ Бургас отпразнува век „Черноморски фар“

  12.09.2020 10:36  
Четящ Бургас отпразнува век „Черноморски фар“

Георги РУСИНОВ

 

С бляскава церемония регионалният флагман на журналистиката – вестник „Черноморски фар“ отпразнува 100-годишнината си. Вчера денят бе посветен на юбилея на най-стария регионален вестник в страната като вечерта завърши с изложбата „От съкровищницата на Фара“ и тържество по награждаване на новите Фаропазители.

Около стотина видни гости – приятели на медията през годините уважиха завидната кръгла годишнина на „Черноморски фар“. Генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов  и почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, депутати от ГЕРБ и БСП, кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов, заместник-кметовете на Община Бургас Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет - Созопол Георги Пинелов, общинските съветници от Бургас Калояна Живкова, Живко Табаков, Живко Господинов, общественият посредник Тодор Стамболиев, университетски преподаватели, адвокати, бивши колеги от вестника, общественици, творци, представители на бизнеса, партньори пристигнаха в зала „Георги Баев“ на Морското казино за рождения ден на медията.

Залата бързо се отрупа с красивите букети, които бяха поднасяни на главния редактор Силвия Шатърова. Тя и издателят на „Черноморски фар“ Димитър Николов посрещнаха всеки един от гостите и получиха поздравления за кръглата годишнина.

Николов започна речта си с това, че днес битката се води между достоверното и фалшивото.

„Вече повече от 100 години медията на Бургас и областта като факел разпръсква дезинформацията, предоставяйки на своите потребители актуална, полезна и най-вече достоверна информация“, каза той и припомни представителна извадка на „Ройтерс“, която „Черноморски фар“ публикува, в която се казва, че хората все още разчитат на информация от регионалните медии.

Издателят припомни и богатата история на вестника, започваща от далечната 1920-а и открои предизвикателствата, пред които се изправя изданието днес – борбата за актуалност в дигиталната ера.

„Благодаря ви, че сте толкова много, че уважихте волята ни да отбележим тази годишнина. Благодаря на екипа  на вестника, който наистина полага неимоверни усилия за да запази традициите на доброто слово, защото името ни ни задължава, на издателя ни - Димитър Николов. Влизаме в следващия век достойно пожелавам попътен вятър”, каза в прочувственото си слово главният редактор на вестника Силвия Шатърова

Кметът на Община Бургас Димитър Николов не присъства на празненството поради служебен ангажимент, но от негово име да поздравят редакцията присъстваха заместник-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев.

„Със сигурност 100 години отстояване на истината ви е направила медията, която ще я има още 100 години, защото само благодарение на всичко това може да се устои на времето - да бъде търсена информацията, която предавате. Пожелавам ви на целия екип първо да бъдете здрави, защото това е условие да разгърнете потенциала си, да бъдете все така вдъхновени и да отразявате обективно това, което се случва в нашия град. Да не се страхувате да задавате трудните въпроси. Да спорите с всички страни, които имат различно мнение от вас и да отстоявате позицията си. Да защитавате по най-добрия начин интересът на Бургас и бургазлии. Желая ви още много години все така да бъдете сред първите медии, които са в нашия град с авторитет и уважение сред нашите съграждани. Бъдете живи и здрав и честит празник“, заяви Ананиева, а Стойчев пожела много здраве и успехи на екипа.

Областният управител Вълчо Чолаков също поздрави ръководството и екипа на медията.

„Може би е малко старомодно, може би съвсем съвременно, но обичам да чета вестника на хартиен носител. Като всеки един продукт и вашият вестник представлява стока, зад която стоят много труд, денонощни усилия, воля, принципи и отстояването им. Отстояване на натиск от улицата, бизнес фигури, администрации и какви ли не други сфери на влияние. За мен като човек, който търси винаги обективността, смея да твърдя, че вие сте една от възможно най-обективните медии. Мисля, че това е една от основните причини днес „Черноморски фар“ да чества 100 години. От вас обществото има нужда. Като гражданин и представител на държавата ви благодаря за тези усилия, които влагате, това упорство и тази вяра в обективната информация, за да ви има на пазара на новините и да ги представяте по начин, по който те се харесват на нас вашите читатели. Искам да ви пожелая много здраве, не знам още колко години, надявам се столетия празници. Дано и бъдещите поколения да запазят и да усетят това удоволствие да четеш от хартия, да подушиш нейния аромат, да чуеш разгръщането на страниците. Едно от най-големите удоволствия за мен е когато срещна журналист от вестник „Черноморски фар“. Тогава аз мога спокойно да си обсъдя с него всичко, което е написано вътре, да поспоря, ако не съм съгласен с нещо да му го кажа, както и той прави обратното. За съжаление това не е много възможно в останалата част от средствата за комуникация“, каза той.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил