Сряда, 03 Фев 2021
    
Общество

76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие

  09.09.2020 12:14  
76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие


На 9 септември 1944 г. властта е сменена насилствено и комунистическата партия поема управлението на страната. Датата продължава да разделя българското общество, а и политиците.

От БСП смятат, че 9 септември е сложен край на фашисткия режим у нас, от ГЕРБ и Обединените патриоти обаче напомниха за насилието и репресиите продължили цели 45 години.

Пръв тон на спора даде Александър Симов от БСП, който прочете декларация от името на парламентарната група. Докато той говореше депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП напуснаха пленарната зала, пише Dnes.bg.

Според Симов днес хората обръщат към миналото меланхоличен поглед, защото провалът на прехода ги карал да се върнат към 9 септември, за да разберат неговите мечти.

"76 години от промяната на 9 септември се навършват днес. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем до тази истина, трябва да стигнем до псевдоисторическото шарлатанство и през лъжи“, скочи той.

Симов настоя, че има опити да се пренапишат учебниците по история, така че да се пренебрегне фашизма в България.

По думите му царска България не е била развита, а напротив изоставаща.

"Единият ми дядо е от село близо до Пловдив. Там е било кошмар да се живее, нито една асфалтирана улицата, а заради калта децата е трябвало да се движат на кокили. Властта е била немислима за хората, а и самата идея за власт изглеждало странно в едно село, което тъне в мизерия. Другият ми дядо е от село на 7 километра от Стара Загора, а в онази царска България 7 километра се намират на разстояние като до Луната", каза той.

Според него 9 септември е отговорът на големия проблем за несъстоялата се модернизация и на паразитните елити.

"Отричането на самата дата означава да отречем порива за социална държава, за една друга възможна държава. На 9 септември се случва едно огромно усилие, което се вижда и днес - във всяко село има читалище, училище, на десницата отне много повече време да ги унищожи, отколкото е било нужно да се построи", скочи още Симов.

Това Биков от ГЕРБ припомни, че в нощта на 8 срещу 9 септември е извършен преврат на правителството, което е свалено от власт с помощта на съветската армия.

"Властта на Отечествения фронт организира насилие, което се осъществява от държавата в продължение на 45 години. Тази дата трябва да се помни, защото има много измерения и трябва да ни напомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси", коментира той.

Според него 9 септември е урок за всички български политици, които трябва отстояват националния интерес.

"Няма извършена революция от страна българския народ, той не участва в преврата, който е организиран и извършен от чужди фактори. Българският народ не избра кой да го управлява, той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи", каза Биков.

Според Милен Михов от ОП декларацията на БСП е груба историческа фалшификация.

"Тезата за фашизма в България е решен от историческата наука още по времето на Тодор Живков. Още през 80-те години се доказа, че в България фашистки режим никога не е съществувал, имало е фашистки партии, но те никога не са упражнявали политическа власт“, коментира той.

Според нето социалистическата модернизация на България е катастрофирала заедно с катастрофата на икономическата система.

Михов припомни и за хилядите осъдени на смърт от Народния съд, което е било политическо отмъщения.



 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син