Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Заради липсата на туристи: Тату ателиета останаха затворени в Слънчев бряг

  30.08.2020 18:19  
Заради липсата на туристи: Тату ателиета останаха затворени в Слънчев бряг

Маниаците на татуси не се притесняват от коронавирус

 

Георги РУСИНОВ

 

Коронакризата се отразява на много от различните браншове у нас. За хората по морето основен проблем е липсата на чуждестранни туристи през този летен сезон. Говорим упорито, че българският турист ще спаси сезона. Нашенецът обаче е турист само през уикенда и едва ли това ще е достатъчно след като теглим чертата наесен. Липсата на чужденци тази година оказва влияние и на друг бранш, тясно свързан през лятото с туризма – този на татуистите.

Един от най-известните в гилдията – бургазлията Петър Петров, казва, че такова лято не помни.

„Аз съм от 20 години в Слънчев бряг и за първа година не съм отворил ателиетата. Две имам иначе. Няма смисъл просто. С тези туристи, които сега идват тук, не си заслужава. Отразява се на всички тази криза, не само на татуистите. Тези, които са отворили все пак в Слънчев бряг са или местни, или в техните си градове имат още по-малко работа. Броят се на пръсти“, категоричен е той.

Чуди се и дали изобщо в момента за колегите му има работа в Слънчев бряг.

„Като цяло със сигурност мога да кажа, че се отразява липсата на туристи този сезон. Аз компенсирам с работа в Бургас. Тук в момента имам повече клиенти, отколкото в Слънчев бряг. Идват при мен за татуировки и от там туристи, но идват в Бургас. Клиенти имам и от туристите, които почиват по южните курорти. Имам добре работеща Фейсбук страница и чрез нея много хора се записват за часове в Бургас“, казва той и обяснява, че повечето му колеги в момента работят така.

Липсата и на руснаците в Слънчев бряг това лято съвсем допринася за липсата на работа за татуистите. Руските туристи обикновено са сред най-надъханите за татуировки. На няколко пъти се говореше, че руската страна ще разреши пътуванията им до България, но това така и не стана факт. В курорта могат да бъдат забелязани все пак такива, които имат имоти там и остават дълги периоди в България.

90% от клиентите на Петър пък не вярвали в коронавируса и изобщо не се притеснявали да си правят татуировки по време на пандемията. Самият той също е скептичен към създалата се ситуация.

„Това е някаква шашма световна и това е ясно. Правят си татуси хората, изобщо не се притесняват. Аз естествено си спазвам изискванията иначе – имам маски, дезинфектанти“, обяснява той.

Татуистът работи и в Германия от време на време и казва, че поддържа връзка с колеги и там.

„С които съм се чувал, доколкото знам нямат проблем и си работят. И там имат изисквания като тук. Като се спазват, няма причина да не извършват дейността си“, пояснява Петров.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил