Четвъртък, 04 Фев 2021
    
Култура

Бургазлии гледат първи филма "Патриарха на градежа"

  26.08.2020 10:28  
Бургазлии гледат първи филма \
Бургазлийката Гергана Стоянова идва в Бургас за предпремиерата

Бургазлии са първите в страната, които ще имат удоволствието да изгледат интригуващата лента "Патриарха на градежа". Филмът за съратника на Левски - Иван Грозев, като предприемач и първи председател на Българската търговско-промишлена палата, ще бъде излъчен утре /26 август/ от 21 часа на открита сцена "Охлюва".

Специално за предпремиерата в родния Бургас ще пристигне харизматичната актриса Гергана Стоянова, която влиза в ролята на националната Съвест, непозволяваща мъже от калибъра на Иван Грозев да бъдат забравени. Публиката ще се срещне още с популярната писателка и журналист Катерина Хапсали, която е сценарист на лентата. Хапсали е автор на суперуспешните белетристрични творби "Гръцко кафе" и "Сливовиц", и има зад гърба си 25 години журналистическа практика. На откритата сцена ще излезе и режисьорът на филма "Патриарха на градежа" - Степан Поляков. Той е внук на руски белогвардеец - емигрант, на когото носи името. Снимал е над 50 документални филма, някои от които награждавани на престижни международни фестивали.

Прожекцията на филма "Патриарха на градежа", дело на Five Star Media Group, с подкрепата на БТПП, се реализира в партньорство с Община Бургас.

Това е първата обществена предпремиера на филма.

"Патриарха на градежа" е посветен на живота и делото на карловчанина Иван Грозев - близък съратник на Васил Левски и автор на прословутия революционен Карловски закон, легендарен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини "Мошино" след Освобождението, кмет на София и един истински почтен мъж - от тихите герои на България.

"Патриарха на градежа" е също така своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век, един от най-динамичните периоди в българската история.

Оператор  на филма е Момчил Александров, монтажът е на Цветелина Василева.

"Патриарха на градежа" беше заснет по време на карантината при изключително строги мерки за сигурност и всички допълнителни усложнения, които екипът трябваше да преодолее с желязна логистика, ентусиазъм и усещане за историческа мисия.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син