Вторник, 20 Oct 2020
    
Култура

Как забъркаха бургаски зограф в националните протести

  24.08.2020 15:20  
Как забъркаха бургаски зограф в националните протести

Весела Горанова

 

Бургаски художник и реставратор Стоян Забунов бе забъркан без да иска  в националните протести. Преди дни излезе новината, че сдружение "Зограф" иска от културният министър Боил Банов да глоби т.нар Отровно трио заради това, че е поругана сградата на парламента, която е паметник на културата.

Знаковата сграда на Народното събрание в София - една от първите обществени сгради, построени след Освобождението, пострада сериозно, след като миналия четвъртък група протестиращи дълго време я замеряха с яйца и презрели домати по призив на господата Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов, известни още като "Отровното трио".

Според Закона за културното наследство всеки, който унищожи или повреди културна ценност, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., заявяват от гражданското сдружение и настояват Министерство на културата незабавно да санкционира организаторите и инициаторите на срамната акция по оскверняване на сградата на българския парламент, напомнят от Сдружение „Зограф“.

Според тиражираните версии в различни медии зад това стои Сдружение „Зограф“ с председател Стоян Забунов, който днес заяви пред „Черноморски фар“, че няма предства как е замесено името му.

„Най-вероятно става въпрос за друго сдружение, което е с регистрация София. Никой нито ме е търсил, нито ме е питал“, заяви Забунов.

Пишещите обаче веднага  след като са прочели съобщението до медиите в пощенските си кутии са приписали идеята на Забунов.

В софийското сдружение „Зограф“ влизат преподаватели от НХА, то често критикува културния министър Боил Банов, в бургаското е НПО, съставено от художници, реставратори и историографи. 

 

 

 


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Красимир и Мария Слабакови – художници:Фазаново е нашата носталгия
  20.10.2020 15:18      

Хлябът ни не е предназначен за препродаване, той е направен за споделяне. Това, което се споделя чрез него не е насъщният, а добротата