Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество

Просветното министерство и родители не се разбраха за дистанционното обучение

  21.08.2020 17:07  
Просветното министерство и родители не се разбраха за дистанционното обучение

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година - присъствено или дистанционно.

Това стана ясно след среща, продължила повече от три часа в министерството.

На нея присъства и министър Красимир Вълчев.

Исканията на инициативата "Родители за безопасно образование от септември 2020 г." са отправени към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и към главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Тези родители, които искат да имат свободния избор, независимо по какви причини и оценявайки риска в ситуацията с коронавируса, да изберат дистанционната форма на обучение, няма да имат този избор на този етап, поне", обясни след срещата Петър Велков, учител и образователен експерт.

Той уточни, че родителите, искащи дистанционно обучение за децата си, които са с хронични заболявания, ще бъдат удовлетворени, за някои от формите обаче.

"Дистанционната форма на обучение в закона е от пети до 12-и клас, а моят апел на срещата беше да се преосмисли това по време на пандемия и да са направят законовите промени, за да се позволи и на децата от първи до четвърти дистанционната форма", каза Петър Велков.

По думите му и в "проекта за промените в Закона за предучилищното и училищното образование не е предвидено да се прави такава промяна, защото дистанционната форма не е подходяща за децата под пети клас", е било заявено на срещата.

На нея стана ясно, че ще има възможност за виртуален достъп на ученици до реалната класна стая, но малко училища ще могат да направят това - по технически и финансови причини, обясни Велков.

Той каза, че е било съобщено на срещата, че ще има училища центрове, които ще предоставят на всички желаещи дистанционната форма на обучение.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил