Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Министър Николова: В курортите по Черноморието няма Ковид-19

  20.08.2020 11:51  
Министър Николова: В курортите по Черноморието няма Ковид-19

„В нашите курорти на Черноморието нямаме нито един заразен, болен или случай със симптоми на коронавирус. В област Варна можем да говорим за клъстерна статистика“, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в студиото на Нова телевизия.

„В туристическия сектор мярката, която прилагаме за чартърните полети осигурява 55 млн. лв., като тя работи до края на тази година и ще бъде пренотифициорана за следващата година. Нито един лев от бюджета няма да бъде загубен. Всички туроператори могат да кандидатстват по нея. Стартирахме и един пилотен проект за 10 млн. лв. за бранша на туроператорите и турагентите. Прогнозните числа са за около 155 – 160 млн. като необходимост, но стартовата сума, която беше осигурена, е над 10 млн. Към момента по мярката 80/20 и изцяло, като можем да говорим и за новата визия, която беше създадена през месец юли, запазихме над 18 000 работни места, имаме над 330 000 заети и 30 фирми. Над 3000 фирми се възползваха, но браншът ще бъде подпомогнат с новата мярка и се очаква над 100 фирми да бъдат подпомогнати с тези 10 млн.“, допълни Николова.

Прогнозата за зимния сезон все още е нeясна. Мерките за санитарност и безопасност ще бъдат един от основните приоритети да привлечем туристи от нашите съседни държави, които много обичат ски курортите. Заявката за българските туристи е висока. Виждам и предложенията на бранша по отношение на пакетите. Може да има конкретни рискове при струпване на хора на лифтовете, но сме обезпечили да се взимат мерки за дезинфекция на лифтовите съоръжения и осигуряване на дистанция за безопасност на туристите. Прогнозният спад на туристите ще е около 40% поне“, каза още тя.

България е безопасна и здравословна дестинация, защото нашите курорти са стерилни и мерките се спазват, заяви още вицепремиерът Николова.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил