Петък, 29 Яну 2021
    
Мнения

Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия: За пръв път отваряме Фара за посетители

  16.08.2020 10:50  
Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия: За пръв път отваряме  Фара за посетители

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

За пръв път честванията на храмовия празник на остров Света Анастасия ще се проведат в четири последователни дни. Управителят Павлин Димитров говори пред „Черноморски фар“ за това каква програма са подготвили за посетителите. От разнообразни базари за сувенири, домашни уреди и здравословна храна, през изложби и посещения на атракции, до концерти. Това ще получат във всеки един ден бургазлии и гости на града, посещавайки Острова до неделя. Какво е да те наричат Губернатора на острова, какви бъдещ проекти се подготвят за единствения населен остров в България, разказва Димитров пред наш репортер.

 

- Г-н Димитров, следващите няколко дни са празнични за Острова. Какво предстои и какво да очакват посетителите?

- За първи път откакто е отворен туристическият комплекс остров Света Анастасия организираме празника в четири поредни дни, тъй като самият храмов празник се пада в събота, затова смятаме да го направим като една фестивална програма. Първият ден стартира с един базар на изцяло български стоки, в който занаятчии представиха своите ръчно изработени сувенири и битови уреди. Отделно имаше и козметика с билки и билкови продукти – парфюми, сапуни. Отделно от това бургаски производители представиха своята продукция за здравословна храна и закуски. Специално във всички дни на фестивала има организирана и изложба, която се казва „По пътя на пулсиращата светлина“ от Бела Бенова, която е пътешественик, писател и фотограф. Тя представи своята книга, както и авторски фотографии на български и световни фарове. Във вечерните часове на първия ден имахме концерт на изцяло бургаски банди – Lemon box и Red light district project. Днес, в петък, ще бъде отворен за посещение за пръв път в историята на комплекса Фара. Това ще е в два поредни дни, благодарение на Хидрографска служба - Варна. Посещенията ще са с контролиран достъп. Във вечерните часове очакваме една португалска изпълнителка – Жоана Амендойера, която ще потопи Острова в чувствителността на португалското фадо.

- Уикендът е по-специален този път. Имате доста събития и концерти.

- В събота, точно на празника, с ансамбъл „Странджа“ ще изиграем традиционното празнично хоро. За вечерта като кулминация ще има концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Всички билети за концертите са изчерпани поради големия интерес. В неделя ще завършим с един празничен водосвет в храма на Острова. От Бургаската опера на нашата сцена ще ни представят една любовна история, свързана с френска филмова музика.

- Остров Света Анастасия е едно от най-предпочитаните места за сватби. Сега, след като младоженците ще могат да сключват и брак там, може ли да се каже, че има повече наплив от желаещи?

- Тази година направихме до момента три сватби. Следващата, която очакваме е на 21 август. Имахме насрочена сватба и за септември, но тъй като повечето гости на младоженците бяха от чужбина, за съжаление няма да могат да присъстват и се наложи да отменят сватбата за догодина. Това е свързано с епидемията. Иначе сватбите, които се случиха това лято мога да кажа, че бяха уникални. Хората си изкараха много добре. С музика на живо, с ритуалите, които се случват тук. Общо взето, интерес има голям за сватби и кръщенета в храма на Острова.

- Изцяло български ли бяха двойките, защото знам, че през годините има и случаи на чужденци, които се женят на Света Анастасия?

- Да, тази година бяха изцяло български, но то е разбираемо заради COVID-19, че няма граждани на други страни. Тази година основният туристически поток ни е от България, но пък българите наистина много сериозно се представят като туристи. Имаме много голям интерес, както за събитията, така и за индивидуалните посещения и нощувки на Острова.

- Как се отразява коронакризата на туристическия сезон за Острова?

- Отразява се дотам, че имаме повече работа с чудесния български клиент и турист. Те се доказаха и през годините като сериозни фенове на Острова и интересът не спира. Специално за остров Света Анастасия мога да каже, че традиционно работим с повече българи. Мога да кажа смело и че липсата на чуждестранни туристи се компенсира от родните. Има някакъв спад в приходите като цяло, но това е и защото отворихме малко по-късно и по-трудно почна сезонът. Сега обаче в неговия пик благодарим на българския турист, че предпочита България за почивката си и по-специално Бургас и остров Света Анастасия.

- Може би е рано да се каже, но очертава ли се успешен сезонът за Острова?

- Ами, да. Смея да кажа, че при тази ситуация, която се случи, Островът като вид алтернативен туризъм, а не масовият, който е в Слънчев бряг и другите големи курорти, успя. Хората търсят по-малките, по-интимните преживявания. Това се отразява добре за нас, защото както казах, вече имаме голям интерес за нощувки на Острова, но и за частни събития. Концертната програма също привлича доста туристи.

- Появиха се наскоро критики, че не се спазват противоепидемиологичните мерки, както на корабчето, така и на самия остров. Как ще коментирате като управител?

- Веднага ще кажа следното. В закритата част на кораб „Анастасия“ маските се слагат задължително. При качването пък екипажът на кораба дезинфекцира с дезинфектант ръцете на всеки посетител. Когато слязат на Острова, всички биват инструктирани да не се струпват по много в затворените помещения – музей, тоалетни. Хората си спазват дистанция. В заведенията пък има поставени дезинфектанти. Персоналът на Острова няколко пъти е тестван преди началото на сезона и с бързи тестове и с PCR за коронавирус, като всички са дали отрицателни резултати. В добро здраве сме и посрещаме гости, въпреки пандемията и смятаме, че след като сме на открито, в повечето време рискът е минимален.

- С какво продължава остров Света Анастасия да привлича туристи – българи и чужденци, въпреки коронакризата?

- Аз смятам, че е основно с докосването до морето. Цялата морска разходка. Хората са зажаднели за това – да пътуваш по море, да стигнеш до Острова, да усетиш емоцията и тайната на Острова. Всяка група е посрещана от екскурзовод, който разказва за скалните образувания, за историята на Острова, която е изключително богата. Първо, като място за спасение, манастир, след това като затвор няколко пъти.

- Ще има ли още тематични уикенди с участието на Острова?

- Имахме участие в „Мидения уикенд“. Сега отново се включваме в тематичен уикенд – този за Мария. През септември има и „Рибен уикенд“, когато ще е „Фестивалът на рибата и виното“ в Бургас. Островът ще работи, а нашият екип ще се премести в Бургас на феста и  ще участваме с нашите островни специалитети в състезанието за най-добра рибена чорба. Ще представим и нашата вече готова бира с билки на остров Света Анастасия. Нарекли сме я „Биле бира“ и вече е в продажба. Отне ни време докато ги наберем билките, докато ферментират. От началото на август обаче може да се опита на място на остров Света Анастасия, както и на обектите на ОП „Туризъм“ – „Акве Калиде“ и кафенетата в Автогара „Юг“ и в Община Бургас.

- Вие сте единственият управител на обитаем остров в България. Откъде добивате опит?

- Основно целият ми опит е в сферата на туризма, откакто завърших Колежа по туризъм. Работих с чуждестранни туристи. Две години пътувах в Европа и работих с американски гости. В моята работа основното е, че изживяването на туриста е най-важно. Всеки да се почувства добре дошъл и да си тръгне с усмивка и доволен. Хората искат да си изкарат добре от началото до края. Затова така се стремим да си посрещаме гостите на Острова по този начин. Трудно е, защото понякога има много хора и се налага да чакат. Малките несгоди могат да ти счупят почивката понякога, но като цяло моите наблюдения са, че недоволни тръгнали си няма.

- Как приемате прякора Губернатора на острова?

- Чудесно, но не мога да бъда губернатор на острова след Христо Фотев, който е бил тук през 70-те години. Харесва ми, но аз не съм нищо повече от един човек, който с радост си върши работата и посреща гости (смее се).

- На какъв етап е обезопасяването на кея на Света Анастасия?

- Засега е на етап проучване на подводните пластове и подводната археология. До момента от Института за морска археология в Созопол са проучили морското дъно и са установили, че няма някакви археологически пластове, което дава зелена светлина за изграждането на защитен кей, който да защити основния, който ще бъде удължен с още 5 метра. Цели се да се отворим още към морето, защото в момента само корабите могат да пътуват. За малките плавателни съдове е много трудно да застанат на Острова. Така повече почитатели на Острова ще могат да акостират и да се насладят на преживяването. От там нататък вече зависи от Община Бургас малко да облагородим мястото с поливна система, за да е малко по-зелено в летните месеци. За следващата година се надяваме да изградим и рампа за хората с увреждания.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил