Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

  12.08.2020 13:51  
Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

Междувременно все повече европейски страни отчитат сериозен ръст на новите случаи на COVID-19

 

Бум на нови заразени с коронавирус има в много страни. Франция, Великобритания и Испания отбелязват  пик на болните. В същото време светът е разделен след новината за първата ваксина срещу вируса, създадена от Русия.

Ден след като Владимир Путин обяви, че страната е регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, мнозина чуждестранни учени си задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността. „Да имаш ваксина и да докажеш, че тя безопасна и ефективна са две различни неща”, смята главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи.

Руските власти твърдят, че над 1 милиард дози от ваксината  „Спутник 5” са били поръчани предварително от 20 чужди държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия.

„В Съединените щати имаме половин дузина или повече ваксини и ако искаме да навредим на много хора и да им дадем нещо, което не работи, можем да започнем още следващата седмица. Нещата обаче не се правят по този начин. Надявам се, че руснаците наистина са доказали, че ваксината е безопасна и ефективна”, каза още Антъни Фаучи.

Скептично настроените към руската ваксина смятат, че при разработването й са пропуснати важни етапи и може да не е спазен традиционния клиничен протокол. Не са обявени и никакви подробности. „Въпросът не е да си първи с ваксината, а да имаш ваксина, която е безопасна и ефективна”, заяви министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар.

Франция и Германия също изразиха резерви относно руската ваксина, а от СЗО подчертават, че не са получили достатъчно информация от Москва. „Световната здравна организация е в контакт с руските регулаторни органи и очакваме да получим информация за ваксината. Едва тогава ще можем да се произнесем”, коментира Жарбас Барбоса, експерт от СЗО.

Междувременно все повече европейски страни отчитат сериозен ръст на новите случаи на COVID-19. Здравните власти във Франция съобщават за близо 1 400 новозаразени, което e почти два пъти повече спрямо понеделник. „Положението около епидемията от COVID-19 във Франция се влоши през последните дни. От около две седмици епидемиологичната обстановка, която следим от много близо, се развива в лоша посока”, каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

От другата страна на Пиренеите, ситуацията с коронавируса в Испания също се влошава. Само за вторник новите случаи са над 1 400.

 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил