Сряда, 27 Яну 2021
    
Култура

Антония Цинова - арт директор на Международен филмов фестивал - Бургас: Селекцията тази година бе върху теми за съвременната младеж

  07.08.2020 16:17  
Антония Цинова - арт директор на Международен филмов фестивал - Бургас: Селекцията тази година бе върху теми за съвременната младеж

В средата на юли за 5-а поредна година в Бургас се проведе Международният филмов фестивал. В пространството на Културен център „Морско казино“ и на лятна сцена „Охлюва“ бяха представени  премиерни заглавия и филмови продукции от България и света.  Освен популярни лица в българските кино и телевизия  като Рушен Видинлиев, Александър Станишев, Тони Минасян и Андреа Банда Банда, част от журито на фестивала бяха и унгарският режисьор и сценарист Ференц Тьорьокс, австрийският режисьор Щефан Бохун и селекционерът от Франция Денис Алканиз. За впечатленията си от тазгодишното юбилейно издание на фестивала разказва в интервю за „Черноморски фар“ Антония Цинова, арт директорът на Международния филмов фестивал – Бургас.

 

Интервю на Сияна ПЕТРОВА

 

- Имахте ли трудности при организацията на фестивала тази година?

- Предвид възникналата ситуация с пандемията, до последно не беше ясно дали фестивалът ще може да се проведе. В екипа бяхме категорични, че не искаме събитието да се провежда онлайн, тъй като залагаме на живия контакт с хората. В крайна сметка се наложи да реагираме изключително бързо на форсмажорните обстоятелства и да организираме фестивала за по-малко от два месеца.

- Имаше ли осезаема разлика в броя на посетителите в сравнение с предишни години?

- Разликата с предишните издания не беше голяма, тъй като интересът към фестивала с всяка изминала година се увеличава, при това не само от страна на бургазлии, но и на зрители, които специално пристигат в града заради фестивала.

- Какви противоепидемични мерки трябваше да бъдат взети по време на събитията от фестивала? Бяха ли в действителност спазвани от посетителите, или имаше недоволство от тяхна страна?

- Прожекциите се проведоха при спазване на всички противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването. Зрителите проявиха нужното разбиране и подходиха напълно отговорно към ситуацията.

- Към каква публика е насочено вниманието на организаторите на фестивала? Има ли специфична целева група?

- Програмата на фестивала е отворена към всички възрастови групи, каквато е и нашата публика. Селекцията тази година беше по-скоро фокусирана върху темите и проблемите на съвременната младеж, които се оказаха еднакво интересни и провокативни за цялостната аудитория.

- Имаше ли обратна връзка от страна на децата и родителите им относно включените в програмата анимационни филми?

- Анимационната програма предизвика истински жив интерес от страна на най-малките зрители. Имаше десетки въпроси относно това как се създава анимация и какви техники се използват. Това ни накара да се замислим върху утвърждаването на тази идея и превръщането й в традиция. Вече обмисляме създаването на работни ателиета за деца за предстоящото издание на фестивала.

- Как се появи идеята за обособяване на специална късометражна секция, свързана със скейт културата?

- През декември 2019 година получихме покана за гостуване на френския фестивал „Tous Courts“ в Екс ан Прованс, където представихме Черноморска селекция от наши филми, показвани на предишните издания. Тази година  поканата беше отправена от наша страна и така се стигна до изготвянето на специална програма, посветена на скейт културата. Нейни селекционери са Дени Алканиз от Франция и Веселин Геренов, координатор на Международен филмов фестивал Бургас. За наша изненада, капацитетът на градината в галерия Георги Баев не успя да побере всички желаещи.

- Към кой/и филм/и имаше най-бурна реакция от страна на публиката тази година? Какви бяха тенденциите?

- Най-оживена дискусия предизвика филмът „Нощна смяна“ на режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков, които впоследствие си поделиха наградата за най-добър късометражен филм.

- Кои филми бяха наградени от журито?

- Голямата награда „Danny Lerner” в размер на 10 000 евро под формата на услуги от Nu Boyana Film Studios  беше присъдена на филма „Вълците”, ре жисьор Самуел Киши. Специално отличие получи португалският филм „Москито” на режисьора Жоао Нуньо Пинто. За наградата на публиката най-много гласове събра „Ще умреш на 20” на суданския режисьор Амжат Абу Алала.

В секцията за най-добър късометражен филм, както вече споменах, беше отличен „Нощна смяна” на режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков.

Специално отличие получиха следните заглавия:

„Killer Jenny” (Австрия) - за оригинален сценарий (Андреас Шийслер);
„Заедно без теб” (България) - за кинематография (Дамян Димитров);
„Под обвивката” (Франция) - за актьорски състав.

- Кой беше Вашият личен фаворит, кой филм Ви направи най-голямо впечатление?

- Ще запазя името на личния си избор за себе си, тъй като смятам, че всеки от излъчените филми носи своята художествена стойност и попадането му в селекцията не е случайно.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил