Четвъртък, 04 Фев 2021
    
Бизнес Общество

За пълно отварянето на турския пазар настояват турагенти

  07.08.2020 12:20  
За пълно отварянето на турския пазар настояват турагенти

След като големи европейски страни вече от няколко седмици пътуват за съседна Турция би било редно това да правим и ние, смятат от туроператорския бранш. Позовават се на сигналите от Европейския съюз за поетапно възвръщане правото на гражданите да пътуват свободно. Турският пазар за българските клиенти е много благоприятен. Голяма част от тези хора са традиционалисти и повече от десет години посещават курортите на южната ни съседка, или пък през няколко месеца пътуват до Истанбул. „Разбирам стремежа да се насърчава родния туризъм и да се пренасочват българите към родното Черноморие, но когато има инвестирани пари в платени почивки като ранни записвания, които са платени на 100%, няма как този сегмент да бъде пренасочен за 15-20 дни към родното море. Този сегмент няма как да бъде спечелен за България. Така че е логично да се настоява за отваряне на този пазар, не толкова заради туроператорите, колкото заради самите клиенти“, категорична е туроператорката Павлина Русева, от „Сеиф Травел. Има опасност клиентите да загубят парите си, защото Турция е отворила принципно границите си и други страни от Европейския съюз осъществяват трансфери до там.

По думите на нейни колеги и сега има хора, които отиват в Турция на почивка и след това спазват рестрикциите – карантина, или правят писиар тест там и с него влизат обратно у нас. Голяма част от агенциите точно така рекламират пътуването с осигурени възможности за направа на писиар тест и издаването на документ, който да е валиден на границата.

 Говори се и за тръгване на чартърите от началото на септември.

За Бургас голяма част от местните туроператорски агенции работят смесен тип туризъм – изходящ и входящ. От всички има около десетина реално отворени на пазара. Благодарение на смесената форма на обслужване, която предлагат, те кретат. Но това не означава, че реализират печалби или пък, че са назначили пълният си обем служители. Мнозина изчакват оздравителните мерки на правителството, а други вероятно са решили да преустановят своята дейност.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син