Сряда, 10 Фев 2021
    
Общество

Виновникът за палмовите топчета вероятно няма да бъде наказан

  05.08.2020 12:17  
Виновникът за палмовите топчета вероятно няма да бъде наказан

България ще иска забрана за изхвърлянето им в Черно море

 

Георги РУСИНОВ

 

Все още няма яснота кой е виновникът за палмовите топчета, които изплуваха на редица български плажове, както на юг, така и на север. Това обясни пред „Черноморски фар“ изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан далечно плаване Живко Петров.

„Не се обработват в нашите пристанища такива товари, което означава, че това е някой транзитно преминаващ кораб, най-вероятно от украинско или руско пристанище. Трафикът от украински и руски пристанища към Босфора минава на около 50 морски мили от нас“, посочи той.

Петров обясни, че изхвърлянето на такива отпадъчни товари в морето не е забранено при спазването на определени технологични условия.

„Тук в случая най-вероятно те не са спазени. А те са: да се изхвърлят при скорост на кораба над 7 възела и под водолинията и да бъдат с температура около 60 градуса, за да бъдат разтопени. За да стане на такива гранули, най-вероятно не са спазени условията“, обясни шефът на „Морска администрация“.

Фактът, че товарът е изхвърлен извън българските териториални води затруднява намирането на виновника.

„Сега отправихме запитване до Украйна и Русия да ни кажат през последния месец имало ли е кораб с такъв товар да разтоварва при тях. За съжаление нямаме отговор и може и да не получим. Там комуникацията е малко по-трудна“, каза Петров.

Той даде и обяснения, защото нашите системи не могат да засекат подобни разливи.

„Системите наблюдават, но те наблюдават целия поток кораби и ги наблюдават като повърхностни цели. Не е ясно какъв им е товара, камо ли пък какво изхвърлят като остатъци от товар. Това не го пише в системата за идентификация на кораба. Освен това такова изхвърляне на товар не се вижда на повърхността като нефтен разлив, за да го засекат сателитите. Това са трудностите като идентификация“, уточни Петров.

Съвсем друг според него е въпроса, че дори и да бъде идентифициран виновникът, нищо не може да се докаже и направи, защото това се случва извън наши води.

„Това са така наречените трансгранични замърсявания. Поставили сме въпроса и в Черноморската комисия, в която влизат черноморските държави и заседава в Истанбул. Искаме евентуално да се направи някакво регионално решение изхвърлянето на такива води, въпреки че е разрешено по конвенция, за Черно море като затворено такова да бъде забранено. Но това е само едно пожелание за момента“, каза още той.

Ситуацията е неприятна, но не е опасна, обясни Петров. Преди 3-4 години отново е имало такова замърсяване по български плажове. Всичко зависело от теченията и вятъра, а предната седмица той духал от изток.

„Нека всеки, който пише и казва, че държавата трябва да направи нещо, да бъде така добър и да предложи какво точно. Успокоението в цялата ситуация е, че не е вреден, опасен или отровен продукт. Неприятно е просто наистина“, завърши шефът на „Морска администрация“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление