Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Експерти проверяват брането „на зелено“ на гроздето

  01.08.2020 13:35  
Експерти проверяват брането „на зелено“ на гроздето

Дона МИТЕВА

Само седем заявления бяха подадени в областта по кризисната мярка „Бране на зелено” за лозарите. Те са за около 700 декара лозя, което е 1.08% от всички насаждения. Гроздето вече е съборено, инспектиращи проверяват това.

Един от седмината, които подадоха документи по тази кризисна мярка е Селим Иса, който казва, че още му „капе кръв от сърцето“ за свалените на зелено чепки грозде.

Голяма част от лозарите категорично отказаха да се възползват от тези 303 лева на декар,  с мотива, че е грехота да се похабява реколтата и от страх, че съдбата или Бог ще ги накаже за това деяние.

Бившият шеф на Областна служба „Земеделие“ в Бургас има като семеен бизнес около 200 декара лозя. Тридесет от тях са траминер. Точно тях преди седмица са свалили берачи, които са получили пари, такива, каквито ако берат гроздето узряло.

Намерихме Иса на лозето, заедно с експерти от Държавен фонд „Земеделие“, които на място проверяваха дали задачата е изпълнена както трябва и няма оставени чепки по лозите. Те ще направят отново и замервания - дали масивът е от 30 декара, за които кандидатства.

Брането на зелено бе извършено миналия понеделник. За една седмица онези, които са подали документи трябваше да приключат със събарянето. „В сряда бяхме в столицата и окончателно подадохме заявление за финансовата помощ и ако инспектиращите потвърдят, че сме свалили гроздето, ще очакваме заплащането“, обясни Иса. Средствата трябва да получат в рамките на десет работни дни след проверката.

„Само за 7 хиляди декара кандидатстваха в цялата страна. Дребни собственици на лозя не подадоха заявления. Тяхната логика е, че събаряш нещо за 300 лева на декар, а можеш да вземеш и 500-600 лева, като продадеш гроздето. Аз лично за първа година видях толкова грозде от този траминер. Може би над тон щях да бера. Но от винзавода казаха, че няма да го изкупят – моят бе смесен розов и бял“, обясни лозарят.

Въпреки че качествата на този винен сорт са много добри, никой не желае да го изкупува, вероятно защото трябва да даде и далеч по-добра цена, отколкото за мискет или памид. В добрите години цената му е била 1.35 на килограм. Последно му даваха по 35 стотинки за килограм. А сега никой не дава никаква цена.

Семейство Иса имат мускат около 100 декара, останалото е каберне и шардоне.

Очакванията тази година са за много добра реколта – над тон от декар средно от винените сортове.

Хората освен че ги боли за лозето, се притесняват и от цялата документация. Три пъти са ходили до столицата заради мярката, похарчени са около 300-400 лева за целта от семейството производители. Не всеки стопанин разполага с готови пари, които да даде.

Отново лозарят зачеква темата за това, че браншът не е конкурентоспособен със съседните държави, където при неблагоприятни условия колегите му получават държавно подпомагане в рамките на 300 - 500 евро на декар, според сортовете. „На мен ако ми дадат 1000 лева ще съм далеч по-мотивиран да бера „на зелено“. Сега с тези 303 лева покриваме само 60% от разходите. Ако имах само това лозе – с тези пари не мога да стартирам следващата стопанска година“, казва той.

Въпреки това се води от идеята, че тази мярка е повече от нищо, защото винзаводите  обявиха, че няма да изкупуват грозде тази есен. „Тази мярка не е спасение, това е унищожение. Ликвидиране на лозарския сектор“, смята производителят.

Всеки ще се спасява по единично с узрялото грозде и неговата реализация. Няма и реална опция гроздето да бъде изнесено за съседни държави. Там то се продава още по-евтино. Шансът да се остави узрялото грозде на птиците е много голям. Само че те няма да дадат и пукната пара.

Бургаска област е лидер - с най-много лозя в страната с приблизително 65 хиляди декара.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил