Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес Камено Карнобат

Месец по-рано започна прибирането на пролетниците

  31.07.2020 14:49  
Месец по-рано започна прибирането на пролетниците

Дона МИТЕВА

Пролетниците изгоряха, жалват се земеделци. Близо месец по-рано започна прибирането на царевицата и слънчогледа в нашия регион. Липсата на дъжд е причината.

„От 10 юни  при нас не е паднало и капка дъжд. Близо петдесет дни продължава пак сушата. А температурите са над тридесет градуса, придружени с вятър. Като добавим и липсата на зимната влага –положението е много сериозно. Не знам до каква степен обществото си дава сметка какво се случва, но вече две години земеделието страда от промяната в климата“, казва Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас и производител от региона.

Районът на засушаване се разшири, за пролетниците той обхваща Търговище, Разград, Шумен, където добивите от пшеницата бяха добри. В южна България сушата, която е причина за слабите добиви от  пролетниците, обхваща районите на Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Бургас.

Още е рано да се говори за добивите от слънчогледа и царевицата. Със сигурност ще са много шарени, в зависимост от това, къде е имало дъжд и  къде не. Голяма част от царевицата вече се прави на силаж за животните, защото не е вързала кочани.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил