Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Царево

Мановият мед отново има своя празник в Царево

  31.07.2020 11:50  
Мановият мед отново има своя празник в Царево

В Царево бе открит Фестивалът  на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец. Това е седемнадесетото издание , което събира производители и ценители на тези продукти.

По време на откриването Манол Тодоров, доайен в производството на манов мед и организатор на фестивала каза: „За пчеларите  настъпиха тежки времена. Реколтата в страната, и конкретно в Странджа е недостатъчна, въпреки че качеството е много високо.

Няма как да говорим за това издание на Фестивала и да не споменем защитеното наименование . Благодарение на много хора, а също така и конкретно на кмета на Община Царево успяхме да го регистрираме. И сега трябва да кажем до къде стигнахме. Две добри новини има: първата е, че никой  вече не може да използва неправомерно наименованието „Странджански манов мед“, втората е, че МЗХГ отпуска 1 800 лева за проверка, контрол, сертификация и анализи – това е добро подпомагане за всички вас, които тръгнат да защитават този продукт.

Работи се и по проекта и странджанският пчелен прашец да стане защитено наименование“. Той не скри че иска да инициира среща с всички заинтересовани институции в името на Странджа. Той не забрави да припомни и за мерките за безопасност.

Кметът на Община Царево Георги Лапчев поздрави участниците: „Фестивалът е една прекрасна традиция, която се случва в Община Царево, а традициите са такива защото имат повтаряемост и защото и надграждат всичко, което е добра практика“.

Кметът поднесе своите комплименти към участниците, които се престрашиха да са в Царево на сладкия форум,  въпреки тежката година и усложнените условия заради пандемията. Лапчев пожела здраве на всички. „Желая здраве и на вашите пчели, защото със сигурност има и проблеми и болести по тях, които  трябва да преодолявате.

Това, което зависи от Общината, и от мен знаете – винаги има протегната приятелска ръка“, увери градоначалника. И не пропусна да подчертае, колко важни са пчелите за природата и да изкаже възхитата си към хората, които се занимават с тяхното отглеждане.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил