Петък, 29 Яну 2021
    
Спорт

Дават 5 млн. лева за оборудване на Арена Бургас

  29.07.2020 13:21  
Дават 5 млн. лева за оборудване на Арена Бургас

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г. във връзка с увеличаване на капитала на „Академика 2011“ ЕАД. По този начин бяха осигурени 5 000 000 лв. за закупуване на оборудване на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“.

До края на годината ще бъде извършена доставка и монтаж на пълно оборудване за различни видове спорт: лека атлетика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, волейбол, баскетбол, бокс и борба. Предвидено е закупуването на електрически табла, монитори, осветление и софтуер за управлението им.

Част от средствата ще бъдат използвани за обзавеждане на съблекални за състезатели и съдии, гримьорни, офиси, ложи, конферентни зали и пресцентър. За доставката и монтажа на оборудването ще бъде проведена нова открита процедура за възлагане на обществена поръчка.

Ръководството на „Академика 2011“ ЕАД проведе серия от консултации с представители на различни спортни федерации. Целта е закупените спортни уреди да бъдат от най-висок клас, което ще позволи домакинства на състезания от световен ранг. Оборудването ще бъде монтирано както в основната, така и в тренировъчната зала.

В своя доклад министърът на младежта и спорта Красен Кралев акцентира, че след цялостното завършване на „Арена Бургас“ ще могат да се организират спортни, културни и други мероприятия, а спортното съоръжение ще бъде единствено по рода си в този регион.

До момента правителството е инвестирало малко над 57 млн. лв. В проведената поръчка не беше включено закупуване на оборудването. Очаква се „Арена Бургас“ да бъде завършена до края на 2020 г. Увеличението на капитала на „Академика 2011“ ЕАД ще се извърши чрез издаване на нови 5 000 000 поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка.

При успешно завършване на залата до края на годината, през следващата 2021 година, Българска федерация по волейбол планира да проведе в нея домакинския турнир от най-комерсиалната и престижна световна надпревара - Лигата на нациите.

 

Източник: Bgvolleyball.com


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил