Петък, 29 Яну 2021
    
Бизнес

Малина Стратиева, хотелиер: Загубихме шанса за този сезон

  29.07.2020 10:23  
Малина Стратиева, хотелиер: Загубихме шанса за този сезон

Дона МИТЕВА

Загубихме шанса за този сезон, по-лошо е това, че никой не говори за следващия“, категорична е Малина Стратиева, хотелиер и един от доайените  в бранша.

По нейни думи чартирането на полети от тук нататък е още по- трудно. За английския пазар, на който тя работи основно, казва, че е загубен заради епидемиологичната обстановка, която не позволява пристигането на туристи. „Два месеца и половина празни хотелите, няма как да се компенсира от тук нататък. Лошото е, че и за догодина никой нищо не говори.

Смятам, че ще има промени: ще се преосмисли начинът на договаряне, начинът на пътуване. На този етап  големите туроператори, самите те не знаят какво ще бъде“, коментира хотелиерката.

Предни години по това време вече имаше записване за следващия сезон. В момента борбата е за оцеляване, за следващия сезон има още шанс, вярват от бранша.

По морето упорито се говори, че вероятно и Полша се очаква да затвори до седмица, въвеждайки четиринадесетдневен карантинен период за завръщащите се от България. Така ще се загуби един хубав, пътуващ пазар. Споразумението с Украйна пък е до края на месеца и всички тръпнат в очакване какво ще се случи.

Що се отнася до присъствието на българите в големите комплекси, определено и от предходни години има такива, които почиват там. Но като цяло базата е прекалено голяма, за да може да работи само с български пазар. Комплекси като „Слънчев бряг“, „Албена“, „Златни пясъци“, разчитат на чартърните полети от чужди страни.

„Българинът ходи на едно и също място, а в момента има притеснения и от страна на отпуски и средства. Българските туристи могат да допълват в такива комплекси, но 2 милиона са пътуващите почиващи българи в нормална ситуация. Сега ситуацията не е нормална. Смятам, че пътуващите са под милион. „Слънчев бряг“ е достатъчно голям и няма как да се пренастрои  като цяло за българи. Даже по три пъти на лято да идват в комплекса, почиващите българи пак няма как да напълнят комплекса“, смята Стратиева.

Положителен, по нейни думи, е фактът, че повече нашенци се насочват към Сънито това лято, но това не спасява положението, което е безнадеждно.

Министерството на туризма е получило нотификация от Европейската комисия (ЕК) за одобрение на целево субсидиране на чартърните полети, организирани от туроператорите до България, съобщиха от ведомството. Одобрението на схемата от Комисията е задължително условие за прилагане на антикризисната мярка за туризма.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще представи нотификацията пред браншовите организации, с които започна срещи. Според вицепремиера Николова субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа. „Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято, и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 година, за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор”, коментира вицепремиерът.

Предстои на институционалната страница на Министерството на туризма да се публикуват изискванията и необходимите формуляри и декларации.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище.

Що се касае за дотациите на седалка при чартърните полети, Стратиева смята, че за този сезон няма как да се случи, но от догодина е добра и полезна. И подчертава, че се залага сега, за да се ползва следващата година, за да се пренастроят туроператори.

Според Иван Иванов при дотирането на седалките коментираните 35 евро, вероятно половината ще се доплаща тази година, а останалото следващата. Подобно указание той е прочел от Министерството на финансите. 

Предстои изясняване на формата на подпомагане в туристическия бранш.

Що се отнася до рокадата в Министерството на туризма, председателят на Бургаската регионална туристическа камара припомни, че от тяхната организация винаги са настоявали професионалист да поеме управлението.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил