Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Срещу 250 лева: Сключваме брак на Острова

  28.07.2020 17:29  
Срещу 250 лева: Сключваме брак на Острова

Георги РУСИНОВ

 

Сключването на граждански брак в Бургас вече ще може да става навсякъде, където младоженците пожелаят. Това стана след като Общински съвет – Бургас прие нетрадиционната идея на общинските съветници Красимир Тодоров и Христина Секлемова от СЕК.

Като аргументи двамата посочват, че през последните години заради промяната в облика на Бургас немалко младоженци искат освен ритуал, да сключват и граждански брак на някое от екзотичните места. Като примери се посочват остров Света Анастасия, Отманли, Крайморие, Сарафово, Летище Бургас и други. Според вносителите така нареченият изнесен ритуал се допуска по чл.8 от Семейния кодекс.

Това обаче според тях налага разходи за администрацията, ангажирането на допълнителен ресурс, свързан с транспортни разходи, осигуряване на униформено облекло, обучение на длъжностите лица по гражданското състояние, работа в извънработно време и почивни дни.

В докладната си Секлемова и Тодоров предлагаха три вида цени на услугата – в работно време, след работно време, в почивни и празнични дни и когато услугата се извършва на остров Света Анастасия. По първоначалното им предложение цените трябваше да са 250 лева ще е в работно време, 300 – в извънработно и празнични дни. 300 лева ще е за острова в работно време, 350 – в извънработно и празнични дни.

По време на заседанието на Здравната комисия обаче таксите бяха занижени, стана ясно по време на сесията на Общински съвет – Бургас. Д-р Антонио Душепеев, който е председател на комисията обясни, че никой от вносителите не е дошъл да защити докладната си. Така и не разбрали дали транспортните разходи до Острова са включени в предложението им. Заради демографския срив, кризата и намаляването на браковете, както сочела статистика, Здравната комисия е излязла с предложение за занижаване на таксите.

150 лева ще струва изнесеният ритуал в работно време, в празнични и почивни дни – 200. Ако младоженците пък искат да си кажат „да“ на остров Света Анастасия, то това ще им струва 200 лева в работно време и 250 в почивни и празнични дни. Цените за сключване на граждански брак на „Вардар“, в Казиното и Флората се запазват същите.

Красимира Маркович от ГЕРБ се зачуди дали няма и конфликт на интереси, тъй като Христина Секлемова е собственик на сватбена агенция. Общинският съветник от СЕК обаче обясни, че изобщо не може да става въпрос за конфликт на интереси.

„Ако досега парите идваха при мен, сега ще отиват в бюджета на общината“, каза тя.

Красимир Тодоров допълни, че въпреки, че става въпрос за ритуал с висока степен на святост, то когато става въпрос за пари, това би довело до повече постъпления в общинския бюджет и развитието на сватбения туризъм.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил