Сряда, 23 Сеп 2020
    
Бургас

Общински съвет – Бургас отмени решението си за „Росенец“

  28.07.2020 12:45  
Общински съвет – Бургас отмени решението си за „Росенец“

Георги РУСИНОВ

 

С 45 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“ Общински съвет – Бургас отмени решението си от 28 април, касаещо ПУП за агломерация „Отманли“. Още преди докладната да влезе в зала, от ГЕРБ обясниха, че правят такова предложение заради разделението в обществото по темата. С отмяната на решението, общината губи възможността за финансиране по ПУДООС, с която щеше да се изгради канализацията в Ченгене скеле.

Дебатите в местния парламент бяха доста дълги и се въртяха около това кое е от обществен интерес и кое е политическа амбиция. От ГЕРБ обвиниха Константин Бачийски, че е започнал политическата си кампания за депутат, използвайки казуса. Основни изказващи се бяха Бойчо Георгиев от ГЕРБ и Константин Бачийски от СЕК.

Вторият твърдеше, че не е вярно, че няма да се изгради пречиствателна станция в Ченгене скеле и за нея вече се избира изпълнител. Георгиев обаче поясни, че с отмяната на решението се губи възможността за изграждането на канализация в Рибарското селище. Освен това самият Бачийски е атакувал докладната от 28 април в съда. Тъй като изникнаха въпроси защо се отменя цялата докладна, а не само точка 3 със спорната улица, бе обяснено, че заради атакуването на докладната по съдебен път от Бачийски, всички срокове ще бъдат изтървани, а от там и възможността за финансиране.

Йордан Георгиев от БСП призова да не се прави популизъм с тази докладна и да не се заиграват със страховете на хората. Той посочи, че СЕК само допреди 2 месеца е била в коалиция с управляващите от ГЕРБ.

Обяснено бе и че всичко около докладната започва през 2013-а, има гласуване и през 2018-а. Тогава никой не е възразил срещу ПУП-а. Точно затова мнозинството от ГЕРБ се обединиха около това, че Бачийски извлича политически дивиденти от цялата ситуация. Общинските съветници от управляващата партия обясниха и в зала, че колкото и да е полезно едно решение, щом има разделение сред обществото, то те винаги са готови да се вслушват в исканията на хората.