Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Бургаски туроператори: В много тежко положение сме

  27.07.2020 12:28  
Бургаски туроператори: В много тежко положение сме

Михаил КОЛЕВ

 

В изключително тежка ситуация продължават да бъдат туроператорите и туристическите агенции в страната, вследствие на кризата с коронавируса. По думи на хора от бранша обещаната подкрепа от държавата към тях е останала към момента само на думи и няма никакви реални действия.

Гергана Пъйнева, която е собственик на туристическа агенция в Бургас, заяви пред вестник „Черноморски фар“, че за разлика от България, във всяка една друга страна от Европейския съюз туристическият бранш е получил държавна подкрепа.

„Писахме стотици писма до министри, организираха се протести и кръгли маси, но няма никакъв ефект. Обещаха ни, че ще можем да кандидатстваме за грантове по мярката 80/20, но много малко колеги са одобрени. Не сме получили и гарантираното от държавата 95% обезпечение от Българска банка за развитие (ББР) на заеми с гратисен период. Единствено можем да кандидатстваме в Бюрото по труда за тези 290 лева компенсация, считано от 1 юли. Вече не знам какви действия трябва да предприемем. Отчаяна съм“, признава тя.

Според Пъйнева за най-засегнатия от COVID-19 сектор, който генерира 11-12% от Брутния вътрешен продукт на страната, не се е направило абсолютно нищо. Ситуацията е допълнително усложнена и с факта, че все повече държави поставят България в червения списък заради вируса и това води до още по-сериозен отлив на туристи. Бургазлийката е категорична, че вече бившият министър на туризма Николина Ангелкова е била тотално неадекватна спрямо обстановката и не е трябвало да бъде на министерския пост, който заемаше шест години.

„Говореше за шезлонги и чадъри в продължение на месеци откакто започна кризата с коронавируса, а тя нас ни захвърли на произвола и всеки сам да се спасява, не знаеше какво да прави. Нямаше кой да ни защитава интересите, тя трябваше да се бори за нас, но видимо не го направи. Ако бе останала на този пост – още много нелепи неща щеше направи в ущърб на целия сектор“.

Загубил вяра в държавата е и друг бургаски туроператор – Станимир Василев. Подобно на своята колежка Гергана Пъйнева и той е категоричен, че министър смяната на министър Ангелкова е най-хубавото нещо за родния туризъм, което е можело да се случи. Това бе единственият европейски министър, който забрани туризма, добавя Василев и даде пример с редица страни от Стария континент, в които туризмът функционира съвсем нормално. Според него създадена паника от ръководните фактори в страната е отблъснала голяма част от сънародниците ни да пътуват из България.

„Бизнесът ни спря, просто не съществува, няма никакво движение. Ангелкова явно бе обградена от лоши съветници, които й даваха грешни наставления. Тя в продължение на шест години не успя да оправдае доверието към нея“, казва още туроператорът.

Той не вижда как ситуацията в бранша им ще се оправи с предприетите от държавата мерки, като допълни, че в сегашната ситуация трябва да се работи с умисъл, а не на инат, нито пък да се раздават просто едни пари, а да се изгради екип от експерти, които се вслушват и разбират проблемите на туристическия сектор.

„От този кабинет нямам очаквания, цялата система трябва да се промени. Сега се опитваме с украинските туристи да спасим по някакъв начин сезона. С тези постъпили средства от тях поне ще могат да се погасят стари задължения и това беше нужно, за да има поне малко спокойствие“, казва още Станимир Василев.

Турагентите са на мнение, че ако оцелеят след трудния период, ще са им нужни поне 2 години, за да се възстановят. Очакват тежка зима, предвид неясната обстановка с коронавируса и не знаят дали догодина ще могат да организират пътувания в страната и чужбина.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил