Сряда, 27 Яну 2021
    
Любопитно

Акула, русалка или морска звезда сте според зодията си

  25.07.2020 09:37  
Акула, русалка или морска звезда сте според зодията си

Овен
Акула

Ако беше морски обитател, Овенът нямаше да е калмар или октопод, не. Както е казал народът, Овенът веган става, но не си променя нрава. Затова дори и най-природолюбящите Овни, които 12 часа в денонощието спасяват улични котенца и кученца, през другите 12 пишат в социалните мрежи пламенни трактати в защита на онеправданите и призовават към бунт срещу подтисниците, а през третите 12 часа работят на три места, дори и те са с доста опасен нрав. Уверено можем да кажем, че тяхният духовен животински близнак от дълбините на морето е безстрашната, хищна, безмилостна и не особено разсъдителна акула. 

Телец
Водна костенурка

Телецът би могло да е морска сирена, но тези приказни създания едва ли са с развити вкусови луковици. Както е известно, красивите морски девици с риби опашки се хранят с моряците, които са примамили с неустоимите си песни. Това значи, че най-вероятно до една са алкохолички, след като редовно пият кръвта на впиянчени моряци. А Телецът не е такъв. Той е гурме-изследовател или, казано по-направо: ненаситен лакомник, даже чревоугодник. В анкета, проведена онлайн, астролози и нетрезви астрофизици оприличават Телеца на водна костенурка: той е също така бавен, устойчив и грижовен към потомството си. 

Близнаци 
Чайка

Кое е това същество, което крещи безспир, рее се в небесата, поклаща се на вълните и се впуска стремглаво в контейнера за боклук, за да изскочи секунда по-късно с недояден кроасан в човката? Не, не е тихият и елегантен черен корморан. Говорим за истински шумно и досадно пернато, като гларуса. Шумно, безсрамно любопитно създание с неспокоен дух – това може да бъде само Близнакът. В интерес на истината трябва да признаем, че има родени под този знак, които са доста по-изискани, а са и  относително скромни и изящни. Тяхното духовно животно е симпатичната сестра на гларуса – чайката. 

Рак 
Морска звезда

Родените под знака на Рака са чувствителни хора, уязвими и колебливи. Но това е само на пръв поглед. В основата на кадифената им мекота се крие стоманена решимост и суров характер. Устните им, които често си представяме, че са готови да затреперят от едва сдържани ридания, могат да избълват остри и обидни думи под предлог, че просто са директни и казват истината. Те са като морската звезда – ярки и крехки на вид, но неизтребими. Морската звезда може да регенерира всяка част от тялото си, понякога дори цялото си тяло, тъй като най-важните й органи се намират в пипалата й. 

Лъв
Рапан

Лъвът вероятно си представя, че духовното му морско животно е нещо прекрасно и символично – поне делфин. Но не е познал. Сродната му душа в морските дълбини е рапанът. Всъщност, дори не самото мекотело, а черупката му. Тя много точно отразява чувствителността и способността на Лъва да проявява емпатия. Ако се оплачете на раковина от рапан, може да получите един-единствен отговор: шума на вълните. Рапанът няма да ви слуша, той очаква вие да долепите ухо до черупката му и да слушате. Вашите думи са маловажни. Единственото, което има значение, е какво той има да ви каже. 

Дева 
Морска анемония

Красиви и силно токсични. Такива са всъщност Девите. Техен животински двойник е морската анемония. Растение на вид и по име, но в действителност - пъстър, изящен и отровен хищник. Морската анемония се полюшва в собствения си ритъм, сякаш недосегаема и безразлична към това, което се случва около нея.  Но секунда невнимание – и преминаващата дребна рибка е парализирана и оплетена в омайните пипала. Девите изглеждат твърде директни и почтени. А именно това ги прави най-добрите сред всички измамници. Много често те използват отровата си, за да се предпазят от натрапници. 

Везни
Делфин

На Везните се пада огромната чест да бъдат оприличени с делфините. Делфинът не е риба, а бозайник с формата и миризмата на риба. Така, както Везните не са едни миролюбиви и кротки хорица, а дървени философи и скандалджии под прикритие. Везните са социални същества, бъбриви, шумни и жизнерадостни. По това също доста си приличат с най-общителния морски обитател. Да не забравяме, че най-важното качество на делфина не е умението му да скача през обръч, а високата му интелигентност. Треньорите на делфини в делфинариумите смятат, че те имат дори телепатични способности. 

Скорпион 
Медуза

Също както Скорпиона, медузата е възхитително същество, по външния вид на което не си личи колко е отровно. Тя е един от най-древните обитатели на моретата. Смята се, че е първото многоклетъчно. Структурата й е толкова съвършена, че е оцеляла 650-700 млн. години. По-стара е от динозаврите и акулите. Медузи виреят във всички океани и морета и на всякаква дълбочина. Някои видове обитават дори и сладководните басейни. Подобно на Скорпионите, медузите могат да живеят и сами, и по двойки, и на големи групи. Но принципно са си самодостатъчни. Колкото са по-красиви, толкова са по-опасни. 

Стрелец
Риба балон

Рибата фугу е кротък морски обитател, докато врагът не я провокира. Наричат я още риба балон, защото при нападение изпълва стомаха си с вода и става обла и два пъти по-голяма. В кожата й има скрити шипове, които при издуването щръкват. Невинната морска твар става непривлекателна бодлива и трудна за преглъщане топка. И това не е всичко: кожата и вътрешните й органи съдържат смъртоносна отрова. Фугу може и да е деликатес, но е толкова опасна, че една рибка може да умори 40 здрави мъже. Какъв е изводът? Оставете Стрелеца на мира. Ако не го закачате, той е напълно безопасен.

Козирог
Русалка

Не му се смейте, той самият не вярва в приказни създания. Но ще се уверите, че Козирогът най-силно прилича на морска русалка – той е също така привидно привлекателен и добронамерен. Макар че повечето Козирози не умеят да пеят или по-точно с песента си биха прогонили къде-що има моряк на 20 морски мили околовръст, те имат други методи да привлекат жертвите си. Козирозите са доста чувствени създания, които умеят да вият снага, за да запленят и привлекат жертвата си. Те са волни и не допускат да им се казва какво да правят. 

Водолей
Морско конче

Водолеят чудесно се вписва средата си. Когато поиска. Както морското конче, той е роден с перфектен механизъм за мимикрия. Въпреки това, предпочита да изпъква сред общите убити цветове. Морските кончета са риби, които не могат да плуват. Придвижват се бавно и винаги вертикално и гордо изправени.  Очите им се движат отделно едно от друго, като на хамелеона, което значи, че и морските кончета, както и Водолея, са винаги нащрек. Външният им вид – на фигурка от игра на шах, също подсказва за интелектуалните интересш на Водолея. Те са от много малкото видове моногамни риби. 

Риби
Перлена мида

Перли в океана на живота, това са родените под знака на Риби. Техен събрат в духовния свят е перлената мида. Както мидата държи съкровището си далеч от чужди ръце, така е и при Рибите – околните рядко имат достъп до перлата в сърцето им. Рибите не се разтварят лесно за други хора, тъй като са смъртно изплашени че може да бъдат наранени. Затова разкриват съкровищницата на душата си единствено на тези, които са спечелили доверието им. Понякога грешат в преценката и перлата в мидената им черупка попада в ръцете на някой, който не заслужава да се докосва до такова съкровище. 

Източнк:"Труд"


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил