Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Общество

Йорданка Ананиева, зам.кмет: Сградният фонд на СУ „Чинтулов“ не се използва пълноценно

  24.07.2020 11:35  
Йорданка Ананиева, зам.кмет:  Сградният фонд на СУ „Чинтулов“ не се използва пълноценно

Дона МИТЕВА

Зам.кметът по образование на Община Бургас Йорданка Ананиева обясни пред родители, че основният мотив да се иска преместването на двете училища в квартал „Изгрев“ – „Йовков“ и „Чинтулов“ е, че не сградният фонд не се използва пълноценно.

Родители на ученици от бургаското ОУ „Добри Чинтулов“ са против преместването на децата им сградата на съседното СОУ „Йордан Йовков“, което би могло да стане след гласуване на сесията на Общинския съвет.

Преди дни бе подготвена докладна записка, която трябва да се гласува от ОбС.  В нея се предлага от новата учебна година това училище да се премести в сградата на СУ „Йордан Йовков“, а Английската езикова гимназия да заеме тяхната сграда.

Проблемът с намиране на отделна сграда на езиковото училище, което над тридесет години дели  пространство с Немската гимназия не е от вчера.

По-голямата част от недоволните пред сградата на общината бяха от семейства на бъдещи първокласници. Те потърсиха среща със зам. кмета по образование Йорданка Ананиева. Пред нея заявиха, че никой по никакъв начин не ги е потърсил и разяснил за рокадата на учебните заведения, а те са научили  за случващото се от медиите.

Основно притесненията на родителите на бъдещите първокласници са, че седемгодишните им деца трябва да преминават през натоварена главна улица и че условията, които са избрали за тях няма да  са същите в сградата на другото училище. Чуха се и притеснения относно музикалните паралелки и условията, при които трябва да репетират учениците от тях, след евентуалното преместване.

„Училището е структура, така че вашите деца ще учат в училище „Д. Чинтулов“, къде ще учат като сграда,  е друг въпрос. Нашето изискване бе да се внесе докладна, ако има пълно съгласие на четирите ръководства и педагогическите колегии. Дълго време се говори по този въпрос. Изчакахме да видим решенията на ръководствата на четирите училищата: Английска, Немска, „Йовков“ и „Чинтулов“, на РУО, на синдикатите – всички, които имат интерес. Запознаването на родителите с този проблем е работа на училището“, категорична е Ананиева. Тя подчерта, че няма и да оттегли докладната, защото „има подпис на директора и на педагогическата колегия, взети на  съвет, където те изразяват подкрепа за  този проект /преместването/“. Тя бе ясна, че не знае дали родителите са питани. Ананиева подчерта, че общината е собственик на сградите на двете училища „Чинтулов“ и „Йовков“, а там сградите не се използват пълноценно. Това дава и основание да се пусне в ход предложението те да бъдат събрани в една сграда.

От страна на родителите споделиха, че ще направят среща с директора на СУ „Д. Чинтулов“, както и с инж. Виолета Илиева, шеф на РУО.

Родителите са категорични, че ако се вземе решение в ОбС за преместване в сградата на СУ „Йордан Йовков“ ще си търсят правата по съдебен ред. Те са направили и две подписки - едната против преместването на училището в друга сграда, а втората против закриването на музикалната паралелка.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил