Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Идея: Сключваме граждански брак, където пожелаем в Бургас

  22.07.2020 18:01  
Идея: Сключваме граждански брак, където пожелаем в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Нетрадиционна идея предлагат общинските съветници от СЕК Красимир Тодоров и Христина Секлемова. Двамата са входирали докладна записка, с която предлагат чрез промени в Наредбата за местните данъци и такси да се въведат нови цени и услуги за сключването на граждански брак.

Те се аргументират с това, че през последните години заради промяната в облика на Бургас немалко младоженци искат освен ритуал, да сключват и граждански брак на някое от екзотичните места. Като примери се посочват остров Света Анастасия, Отманли, Крайморие, Сарафово, Летище Бургас и други. Според вносителите така нареченият изнесен ритуал се допуска по чл.8 от Семейния кодекс.

„Това налага разходи за администрацията, ангажирането на допълнителен ресурс, свързан с транспортни разходи, осигуряване на униформено облекло, обучение на длъжностите лица по гражданското състояние, работа в извънработно време и почивни дни“, посочват в докладната Секлемова и Тодоров.

Те са предложили три вида цени на услугата – в работно време, след работно време, в почивни и празнични дни и когато услугата се извършва на остров Света Анастасия.

250 лева ще е в работно време, 300 – в извънработно и празнични дни. 300 лева ще е за острова в работно време, 350 – в извънработно и празнични дни. В предложените цени общинските съветници посочват, че са предвидени всички разходи и са направени анализи от сватбени агенции.

„Искаме да разрешим на младоженците да сключват граждански брак и на по-атрактивни места като Крайморие, Отманли, Летище Бургас. Мисля, че това ще е една полезна стъпка в развитието на града, защото все повече младоженци предпочитат нашето Черноморие за сключване на брак като една атракция изпълнена с романтика“, обясни Христина Секлемова пред културната комисия.

Красимир Тодоров допълни, че въпреки, че става въпрос за ритуал с висока степен на святост, то когато става въпрос за пари, това би довело до повече постъпления в общинския бюджет и развитието на сватбения туризъм.

С приемането на докладната ще отпадне и разхождането на младеженците до ритуалната зала „Вардар“ за полагане на подпис преди ритуала.

Докладната ще бъде гласувана в края на месеца на заседанието на Общински съвет – Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил