Вторник, 26 Яну 2021
    
Поморие

Община Поморие подписа важно споразумение с неправителствения сектор и бизнеса

  22.07.2020 17:20  
Община Поморие подписа важно споразумение с неправителствения сектор и бизнеса

Днес кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Сдружение „Хотели и ресторанти-Поморие“ Георги Тръпков и председателят на Народно читалище „Просвета 1888“–Поморие Милчо Талев подписаха тристранно Споразумение за спазване правилата и разпоредбите на Механизма за граждански мониторинг и контрол при изпълнението на три общински политики в община Поморие.

Официалната церемония по подписване се състоя в залата на ГХГ „Дечко Стоев“, в рамките на проведената конференция "Администрацията, гражданското общество и бизнеса - партньори в управлението и изпълнението на общински политики", по проект „Ефективно взаимодействие между администрацията, гражданите и бизнеса за открито и отговорно управление на община Поморие“ No.BG05SFOP001-2.009-0017.

„Днес сме свидетели на едно много важно събитие - проект на Община Поморие заедно с бизнеса и гражданите, представени от неправителствените организации. Това тристранно споразумение е потвърждение за добрата ни работа и взаимодействие.

Използвам случая да благодаря на Черноморската асоциация за развитие-Бургас, че реализира проекта с необходимия анализ, разработи механизъм за граждански мониторинг и контрол и направи наръчник. Аз смятах, че ние, в Общината, работим добре, но се оказа, че винаги може да бъде по-добре. Проучването установи, че Общината не е достатъчно мотивирана да информира гражданите за необходимостта от изпълнението на общинските политики. Тоест – нуждаем се от допълнителна мотивация, а това тристранно споразумение ни дава тази мотивация. Анализът сочи, че в общината има нужда от граждански консултативен съвет, както и от създаването на общински обществен фонд, особено в кризисната ситуация, свързана с пандемията COVID-19. Този фонд трябва да подпомага бизнеса и неправителствените организации. Сега с единични решения подкрепяме бизнеса, но трябва да направим такъв фонд, за да имаме ясна общинска политика в тази посока.

Третият важен момент от Споразумението е гражданската платформа. Винаги, когато възникнат важни за развитието на общината теми, ги подлагаме на обществено обсъждане. Но невинаги всички граждани и представители на бизнеса са присъствали и са разбрали. Такава платформа ще е от голяма помощ за нас, като администрация“, каза кметът Иван Алексиев. 

"Аз съм удовлетворен от това, че общинската администрация, бизнесът и гражданите гледаме в една посока. Това поражда много нови идеи, които виждам, че са залегнали в Споразумението. То е с една цел – да вдигне Поморие на по-високо ниво, гражданите да бъдат с по-висок жизнен стандарт, по-спокойни за своето и на семействата им бъдеще.

Ние, като бизнесмени, знаем, че не всичко, което искаме, може да се осъществява чрез политиката на една община. В същото време обаче знаем, че когато нашият апел е чут, винаги се получава по-добре за местната общност. Всички искаме да видим Поморие като дестинация и морски курорт, известен не само у нас, но и в чужбина – в четири сезона, като район, който развива селското стопанство и винопроизводството. Искрено се надявам, че това споразумение, с всичко описано вътре, ще стане реалност“, заяви Георги Тръпков.

„Отдавна туризмът е основен източник на приходи в община Поморие. Но прекрасният ни град не е само пясък, море, хубава храна и легло. Чрез културата и древната ни история, които представяме чрез дейността на читалищата и останалите сдружения, се придава богат и сериозен духовен облик на Поморие. В много национални и задгранични събития градът ни се споменава като столица на културата, като водещ в различни сектори от областта на просветата.

Вярвам, че с подписването на това споразумение ще  дадем официална форма на дейностите ни. Работим съвместно с Общината и с бизнеса, като сме контактували помежду си. Бизнесът и НПО-тата сме от едната страна, администрацията – от другата. Ние обикновено искаме Общината да ни помага. Въпросът е в какви граници е разумно. Ние осъзнаваме значимостта на този исторически момент, досега сме работили ползотворно благодарение и на Общината. Мога да кажа, че Поморие има облик на богат с духовност град, с културно наследство, завидна история и съвремие. С настоящото подписване на Споразумението ще имаме ясна стратегия за развитие“, заяви Милчо Талев.

В конференцията участваха 30 представители на общинската администрация, на институции, неправителствени и бизнес организации и граждани. Обръщение направи ръководителят на проекта Райна Зотова.

В първия модул бе представен Механизма за граждански мониторинг и контрол при изпълнението на три общински политики в община Поморие.  Емилия Лисичкова - председател на Сдружение „Платформа АГОРА“-София бе лектор по темата „Формиране на модели за граждански мониторинг и контрол върху дейността на Общинската администрация“. Събитието завърши с пресконференция.

Конференцията бе заключителното събитие по проекта и бе предшествана от  мащабна Информационна  кампания „Активни граждани“, която се проведе в централната градска част на Поморие.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е Сдружение с нестопанска цел „ЧАР - Черноморска асоциация за развитие – Бургас“. Община Поморие е партньор по проекта.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил