Четвъртък, 01 Oct 2020
    
Общество

Асоциацията на заведенията: Има черен PR да се злепостави българския туризъм

  19.07.2020 13:57  
Асоциацията на заведенията: Има черен PR да се злепостави българския туризъм

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро осъждат целенасочения черен PR срещу нашия туризъм и развлекателен бранш. Седмици наред сме свидетели на ежедневни манипулации за условията и цените, които се предлагат в България, както през социалните мрежи, така и чрез официални медийни канали. Това се казва в позиция, изпратена до медиите.

"През последните дни виждаме и явен опит новозаразените с Сovid-19 да бъдат приписани на работещите заведения. И това се случва без някой да представи реални доказателства за това и при наблюдавано ежедневно събиране на хиляди хора без да се спазват каквито и да било предпазни мерки. Услужливо се лансират и откровено лъжливи материали на чужди медии, които вече бяха опровергани от колегите ни, станали директна тяхна жертва", казват от бранша. 

"Разбираме, че политическата обстановка в страната е нагорещена, но за нас е необяснимо политически цели да се преследват с похвати, които директно вредят на българския бизнес и икономика", категорични са от асоциацията и сдружението. 

Оттам коментират, че следят обстановката в съседните държави и смятат, че там родното не се злепоставя. Те подозират умишлена негативна кампания срещу родния бизнес. 

"Нека припомним също така, че само преди 2 седмици имаше 12 000 човека на мач, след който множество празнуваха спечелен трофей по улиците. Как така събралите се десетки хиляди не разпространяват Сovid-19, а хората в заведенията, които са 50-100 или най-много 1000 човека (каквито заведения са единици) на едно място, са причината за разпространение на С19?", се казва още в позицията. 

От бранша настояват медиите да анализират следното: 

1. Колко са заразените в цеховете и заводите, колко от тях са в болница и колко са починали?

2. Колко са заразените в големите хранителни вериги и градския транспорт, колко от тях са в болница и колко са починали?

3. Най-важното за нас - колко са заразени в нощните заведения, колко от тях са в болница и колко са починали?

4. Колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпкания транспорт от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях, колко са заразените в тези клъстери, колко от тях са в болница и колко са починали ?

5. Колко са заразените от религиозни събирания, църкви и джамии, от всички вероизповедания, колко от тях са в болница и колко са починали.

В заключение настояваме - когато ни информират за хората в тежко състояние от С19, да ни информират и за останалите в тежко състояние и починали по други причини, за да има обективно сравнение.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Доц. Георги Лозанов: Не се учим от миналото, но се отъждествяваме с него
  30.09.2020 10:26      

Журналистиката и документалистиката донякъде си приличат, документалното кино се занимава основно със собствената си завършеност, цялост, а журналистическият текст е прагматичен текст